Mreža mladih Ilijaš: Održana tribina na temu: „Ovisnost o kocki – najštetniji porok i bolest društva danas”

U KSC-u Ilijaš u srijedu 17. aprila održana je tribina na temu: „Ovisnost o kocki - najštetniji porok i bolest  društva danas“ u organizaciji Mreže mladih Ilijaš, a u saradnji sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom islamske zajednice Sarajevo. Velikom broju mladih o borbi sa ovim porokom govorili su doc. dr. Zaim Jatić, načelnik Akif Fazlić, Miralem-ef. Babajić i Dženan-ef. Mahmutović. Poruka je kako omladini treba pomoći u ovoj borbi kako ne bi smatrali da mogu zaraditi na kockanju, prvenstveno komunikacijom, te dobrim školskim programima, a što je najvažnije i zaposlenjem, uz poruku kako treba ograničiti i otežati sami pristup kockarnicama, kako mladi ne bi mogli tako lahko doći do kockanja.

U KSC-u Ilijaš u srijedu 17. aprila održana je tribina na temu: „Ovisnost o kocki- najštetniji porok i bolest  društva danas“ u organizaciji Mreže mladih Ilijaš, a u saradnji sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom islamske zajednice Sarajevo.

Tribina je realizovana sa ciljem da se roditeljima, nastavnicima i učenicima skrene pažnja na posljedice koje se mogu javiti ukoliko se pređe granica zabave i kockanje preraste u patologiju. Pored gosta predavača doc. dr. Zaima Jatića pristuni su bili i komandir PU Ilijaš, policijski službenici PS, direktor JU KSC i Radio Ilijaš Benis Fazlić, vjećnici OV Ilijaš, načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić te Šerif-ef. Ćatić.

Dženan-ef. Mahmutović, koordinator Mreže mladih Ilijaš, istakao je da sve što je loše po nas, to je Allah dž.š i zabranio i da je moto ove tribine rad i učenje, a ne kocka i kockanje.

-Što se tiče ove tribine, nju organizuje Mreža mladih s ciljem da ukaže na štetnost i na porok zvani kocka, koji danas vlada našim društvom. To dovodi do siromaštva društva, jer to više nije kockanje i zabava to postaje i bolest. Tu je danas sa nama i doc. dr Zaim Jatić koji će govoriti sa naučne strane o kocki, a sa vjerske strane mi znamo da je to haram i da je zabranjeno. Allah dž.š kada je zabranio vino, zabranio je i kocku, jer su ta dva zla velika za društvo i njihova šteta je velika, jer u njima nema nikave koristi, kazao je efendija Mahmutović.

Allah dž.š je rekao da je to šejtanov put koji ima krajnji put da čovjeka izazove na tu mržnju i neprijateljstvo među ljudima. Čovjek kad kocka može da učini velika zla, jer kada izgubi novac onda maltretira svoju porodicu. To može proizvesti velike negativne posljedice, ne samo za pojedinca koji kocka nego i za društvo kompletno koje se nalazi u njegovoj blizini. Sve što je loše po nas Allah dž.š je to i zabranio. Ja se nadam da će ova tribina pomoći našim mladima za koje je prvenstveno i organizovana i da imaju jasan stav o tome da je to haram, između ostalog naglasio je efendija Mahmutović.

Doc. d.r Zaim Jatić specijalista porodične medicine, uposlen u Domu zdravlja Centar i predsjednik Udruženja porodične medicine KS je istakao da mladi trebaju da vjeruju u sebe, u svoju budućnost koju će svojim radom zaraditi i da ne vjeruju da će zaraditi na kocki, jer kocka je napravljena tako da samo organizator zarađuje, a da svako ko kocka bude na gubitku.

-Što se tiče kockanja postaje sve veći problem ne samo u BiH nego i u svijetu. Tome je dosta doprinijela sama propaganda koja je išla u smjeru da je kockanje društveno prihvatljivo i da to nije loše. Kockanje može da bude problematično i patološko i to je ovisnosti koja izaziva dosta problema za pojedinca, njegovu porodicu i za društvo u cjelini. Kockari su povezani i sa drugim bolestima ovisnosti , a to je alkoholizam i droga. Osobe koje kockaju imaju druge zdravstvene probleme, jer oni zanemaruju svoje zdravlje i to je veoma opasan problem za osobu i njegovu porodicu.  Rizici kockanja su genetika, psihološki rizik – osobe koje su impulzivne i socijalni rizik, a to je rizik poznavanje prijatelja koji kocka. Omladini ćemo pomoći tako da im podignemo da vjeruju u budućnost, prvenstveno u sebe i da ne smatraju da mogu zaraditi na kockanju, komunikacijom, te ponuditi im dobre školske programe, a što je najvažnije i zaposlenje. Treba ograničiti i otežati pristup kockarnicama, da ne bi mogli tako lahko doći do kockanja, poručio je doc. dr. Jatić.

Prisutnima se obratio i načelnik Akif Fazlić koji je čestitao Mreži mladih općine Ilijaš na ovoj tribini i istakao je koliko je važna ova tema i kako se boriti protiv ovog zla.

-Nažalost  država nije donijela pravi zakon kojim se ovo zlo može riješiti i ovisnost o klađenju je puno ozbiljnija i teža nego ovisnost o drogi. Država nije mogla obezbijediti vrlo važne stvari za naše mlade, a to je da uče historiju koja se desila.  Altrenativni put da se borimo protiv ovoga jesu tribine, edukacije, priče i utjecaji svih onih koji trebaju da utiču, a prije svega na mlade generacije.  Moramo se pobrinuti da mladi, na kojima ostaje ova država, ne zađu u zlo i da budu nosioci te buduće perspektive, kazao je načelnik Fazlić.

Svojim dolaskom prisutne je počastio i pomoćnik glavnog imama za rad sa mladima Miralem-ef. Babajić koji je mnogo učinio da Mreža mladih ovako i izgleda.

-Ja vas molim da budete lider dobra, da budete dobri u svojim mahalama, džematima i školama. Jednog lidera čini samo jedna osoba koja ga slijedi, zato se potrudite da budete sa onima koje volite, ali i onima koji vas slijede i koji vole vas i pazite gdje ćete ih odvesti.  Nemojte ih voditi na loše strane potrudite se da svoje prijatelje uvijek vodite stranom dobra, kazao je efendija Babajić.

Prisutni su dobili značajne informacije o tome kako da prepoznaju kada neka osoba ima problem, koji su simptomi patološkog kockanja i na koji način treba pristupiti rješavanju ovog problema i djelovati preventivno.

Zaključak je bio da mladi ljudi treba organizovati slobodno vrijeme na funkcionalan način, ispuniti ga kvalitetnim sadržajima kako se ne bi stvorile navike koje mogu biti štetne po njih. Veoma je važno stvaranje i održavanje zdravih socijalnih kontakata.

(www.radioilijas.ba)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter