Mladi džemata Lubine džamije: Podjela ruža i halve u povodu dolaska učajluka i mubarek noći

Djevojke i mladići džemata Lubine džamije su u četvrtak 27. februara 2020. godine iza ikindije-namaza zijaretili oko stotinu džematlija ovog džemata, a u povodu dolaska mubarek mjeseci, dana i noći koji imaju posebnu vrijednost i sadrže mnoštvo kerameta.

Simboličnom hedijom, podjelom halve čiji se miris uvijek širio uoči mubarek noći našim mahalama, ružama koje metaforički predstavljaju ljepotu onog čime nas je Pejgamber s.a.v.s. počastio te jasnom porukom naglasili su značaj mubarek mjeseci koji su pred nama.

Na najljepši način mladi su podsjetili ljude na vrijednost činjenja dobra u ovim mjesecima, te upozorili da se posebno čuvaju loših djela. Među vremenima koja je Allah odlikovao na drugima su tri mjeseca Redžeb, Šaban i Ramazan. Ova tri mjeseca u našoj vjeri imaju izuzetno veliku vrijednost.

U njima se nalaze četiri mubarek noći, to su: Lejletur-r-regaib, Lejletul-l-berat, Lejletul-l-miradž i Lejletul-l kadr. Ove noći imaju poseban značaj i velika su prilika da osoba razmisli o sebi i svom stanju, da svede račun sa sobom i obnovi nijete. Velikani kažu da su mubarek noći za bolesno srce isto što je voda za suhu zemlju.

U jednom hadisu Allahov Poslanik kaže: ”Mjesec redžeb je Allahov mjesec, šaban je moj mjesec a ramazan je mjesec mog ummeta.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter