MIZ Sarajevo upriličio tradicionalni izlet za mutevelije i inkasante sarajevskih džemata

U nedjelju 13. oktobra upriličen je već  tradicionalni izlet za mutevelije i inkasante džemata koji djeluju pri Medžlisu islamske zajednice Sarajevo i koji ova institucija organizuje u znak zahvalnosti zbog truda i hizmeta koji ovi ljudi čine za džemate kojim pripadaju. Ukupno se na poziv odazvalo 100 mutevelija i inkasanata, koji su sa dva autobusa u jutarnjim satima krenuli ispred Sultan Fatihove-Careve džamije.

Put je predvodila delegacija MIZ Sarajevo, koju su činili glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, predsjednik IO g. Jusuf Zahiragić, sekretar g. Muhamed Memić i pomoćnici glavnog imama Elvedin-ef. Klisura i mr. Malik-ef. Šljivo. Prva destinacija  je bila džamija u Novoj Kasabi, gdje je uz osvježenje sekretar Memić  upoznao mutevelije i inkasante  o prošlosti  ovog džemata, stradanju Bošnjaka na ovim prostorima te rušenju džamije.

Sljedeća destinacija je bio MIZ Janja. Tu se klanjao podne-namaz, nakon čega je glavni imam MIZ Janja hafiz Omer-ef. Camić goste upoznao sa aktivnostima medžlisa, s posebnim  akcentom na korištenje  vakufske  zemlje za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Tom prilikom  se obratio i predsjednik IO MIZ Sarajevo g. Jusuf  Zahiragić te glavni  imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić.  Iskazana je podrška  radu i aktivnostima ovog povratničkog medžlisa uz spremnost  za pomoć i podršku  od strane MIZ Sarajevo.

Vrijedni domaćini u Janji upriličili su i ručak za sve goste. Poslije ručka  krenulo  se put grada Bijeljine.  Tom prilikom posjećen je MIZ Bijeljina, a podne i ikindija  su obavljeni u Sultan Sulejmanovoj-Atik  džamiji. Gostima je dobrodošlicu iskazao glavni  imam MIZ Bijeljina Samir-ef. Camić, a druženje je nastavljeno u vakufskim  prostorijama MIZ Bijeljina.

Nakon druženja i osvježenja krenulo se put Tuzle. U prelijepoj džamiji Kralja Abdulaha obavljeno je klanjanje akšama i jacije-namaza uz obraćanje glavnih imama hafiza Ahmed-ef. Huskanovića i hafiza Kenan-ef.  Musića.  Nakon druženja i večere krenulo se put Sarajeva a svi učesnici su iskazali zadovoljstvo ovim jednodnevnim izletom pogotovo zbog iskazane podrške povratničkim medžlisima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter