MIZ Sarajevo upriličio izlet najuspješnijih polaznika mektebske pouke u Istočnu Bosnu

Medžlis islamske zajednice Sarajevo organizovao je u nedjelju 29. septembra 2019. godine izlet za najuspješnije polaznike mektebske pouke. U cjelodnevni izlet bile su uključene posjete Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici, Kajseriji u Goraždu, Turhan Emin-begovoj džamiji u Ustikolini i Aladža džamiji u Foči.

Na svakoj od posjećenih lokacija, mekteblije su dočekali srdačni domaćini, koji su se trudili da djeci bude ugodno, ali da sa ovog izleta ponesu i zrnca mudrosti, znanja, historijskih zanimljivosti i pregršt lijepih uspomena.

U Rogatici je djecu ugostio Amel-ef Kozlić, glavni imam MIZ-e Rogatica i imam Šudžaudinove džamije, sa svojom porodicom. Tu su, uz topao čaj i slatkiše, djeca mogla slušati zanimljivosti o džamiji, mektebu i vjeronauci u Rogatici.

Prostrana i prelijepa Kajserija sve svoje posjetitelje ostavlja bez daha i mami da, sa beskonačno mnogo fotografija, pokušaju uhvatiti ljepotu kaligrafskih ukrasa u džamiji te su i mekteblije bile zauzete istim naumom prilikom prvog susreta sa džamijskim enterijerom. Nakon ručka, novi imam Kajserija džamije, Ibrahim-ef. Hadžihasanović, proveo je djecu kroz Islamski kulturno-obrazovni centar te ukratko upoznao mekteblije o sadržajima koje je moguće organizovati u prostorijama centra, a nakon šetnje kroz grad i klanjanja podne-namaza, djeca su odslušala kratki, ali veoma interesantan i sadržajan historijski čas, koji je za prisutnu djecu održao Remzija-ef Pitić, muftija goraždanski, a dobrodošlicu gostima je iskazao i glavni imam MIZ Goražde Rasim-ef. Džafić.

Odmor od gradske atmosfere, organizovan je na poznatom goraždanskom izletištu Rorovi, gdje su mekteblije, na čistom zraku, proveli vrijeme predviđeno za odmor.

Daljnji plan puta podrazumijevao je posjetu Ustikolini i Turhan Emin-begovoj džamiji, koja slovi za najstariju džamiju u Bosni i Hercegovini, izgrađenu 1448. godine. Tu su mekteblije sa imamom džamije, Edib-ef. Efendićem, polemisali o visini munare, udaljenosti škole, broju klanjača koje džamija može primiti i drugim sličnim zanimljivostima.

Na kraju puta, Foča i nezaobilazna Aladža džamija, večera te ponovno predstavljanje džamije i zanimljivosti o gradu domaćinu, koje je za mekteblije prezentovao Dženan-ef. Krajišnik, imam Aladže džamije. Uslijedila je igra u dvorištu pored harema džamije, a  smijeh i povici razigranih mekteblija plovili su tihom kotlinom Drine i Ćehotine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter