MIZ Sarajevo: Poznati pobjednici takmičenja polaznika mektebske nastave za 2020/2021. godinu

Služba za vjerske i odgojno obrazovne poslove Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo protekli vikenda je u skladu sa planom i programom rada organizovala takmičenja za polaznike mektebske nastave za 2020/2021. mketebsku školsku godinu. Takmičenje se tradicionalno sprovodi u dvije discipline: Kiraet (mlađi i stariji uzrast) te Test znanja  (mlađi i stariji uzrast).

S obzirom na broj mekteba koji pripadaju MIZ Sarajevo (138 mekteba), Služba za vjerske i odgojno obrazovne poslove je organizovala preliminarno takmičenje iz discipline Kiraet , koje je održano 22. maja 2021. godine u osam grupa na četri lokacije kojoj je pristupilo preko 250 takmičara. Nakon zanimljivog natjecanja u učenju Kur’ana napamet i gledajući, u finalno takmičenje iz Kiraeta se plasiralo 24 takmičara (mlađi uzrast) i 26 takmičara (stariji uzrast).

Finalno takmičenje iz Kiraeta za oba nivoa, kao i takmičenje iz discipline Test znanja održano je u nedjelju 23. maja 2021. godine. Najprije je održano takmičenje iz Testa znanja, koje je zbog poštovanja epidemioloških mjera i velikog broja takmičara (preko 250 u obje kategorije) održano u osam centralnih opštinskih džamija.

Nakon izrade testa i posla kojeg je obavila višečlana komisija, bili su poznati najbolji u kategoriji Test znanja, a to su:

MjestoPrezime i imeMektebBod
 1.Velić FatimaN. Ilijaš58
 2.Drkić HamzaDobrinja 157,5
 3.Sedić AhmedAlipašino B faza57
Pobjednici iz Testa znanja – mlađi uzrast
MjestoPrezime i imeMektebBod
 1.Klisura AminaJezero59
 2.Drkić MerjemS.Kolonija 254,5
 3.Duljević SumejaVitkovac53,5
Pobjednici iz testa znanja – stariji uzrast

Finalno takmičenje iz Kiraeta za oba nivoa održano je u Centralnoj džamiji na Ilidži. Sudeći po kvalitetu koji su pokazali finalisti u kategoriji Kiraeta, Komisiji u sastavu hafiz Mensud Đulović, predsjednik, hafiz Omer Zulić, član i hafiz Sadrudin Išerić, član, nije bilo nimalo lahko da izaberu najbolje, a oni su:

MjestoPrezime i ImeBodoviMEKTEB
1. Omić Jahja89,7Alipašino B faza
 2.Mehić Sumeja89,4Bačićko Polje
 3.Karčić Amina89,2Dobrinja 1
Pobjednici iz Kiraeta – mlađi uzrast
MjestoPrezime i ImeBodoviMekteb
 1.Rešidović  Sara89,6Binježevo
 2.El-Farahati Hadidža89,4S. Kolonija 1
 3.Mulović Kenan89,3Faletići
Pobjednici iz Kiraeta – stariji uzrast

Najboljima u svim disciplinama i kategorijama, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je pripremio vrijedne poklone koje su im uručili glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić, pomoćnik glavnog imama mr. Maalik Šljivo kao koordinator takmičenja, te članovi komisije. Takmičenju polaznika mektebske nastave na nivou Muftijstva sarajevskog, MIZ Sarajevo predstavljat će po dva najbolja kandidata u disciplini Kiraeta na oba nivoa, te dva kandidata u Testu znanja, također oba nivoa.

Na osnovu ukupnih rezultata u svim disciplinama i kategorijama, Služba za vjerske i odgojno obrazovne poslove Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo je proglasila i najuspješnije mektebe za 2020/2021. mektebsku školsku godinu:

MjestoKiraetTestBodoviMekteb
 1.173102275Centralna džamija Ilidža
 2.160,5111271,5Sokolović Kolonija 2
 3.175,593,5269Sokolović Kolonija 1
Najuspješniji mektebi za 2020/2021. mektebsku školsku godinu

Finalno takmičenje je ugostio džemat Centralne džamije na Ilidži, koji se također potrudio da pored dobrog domaćinstva obezbijedi vrijedne poklone za najbolje takmičare, zbog čega je glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić uručio zahvalnicu muteveliji ovoga džemata.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter