MIZ Sarajevo: Poznati pobjednici takmičenja polaznika mektebske nastave za 2018/2019. godinu

Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa islamske zajednice Sarajevo i ove je godine organizovala takmičenja za polaznike mektebske nastave. Takmičenje se tradicionalno sprovodi u dvije discipline: Kiraet (mlađi i stariji uzrast) te Test znanja (mlađi i stariji uzrast). Na osnovu ukupnih rezultata u svim disciplinama i kategorijama, Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa islamske zajednice Sarajevo je proglasila i najuspješnije mektebe, odnosno muallime za 2018/2019. godinu.

Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa islamske zajednice Sarajevo i ove je godine organizovala takmičenja za polaznike mektebske nastave. Takmičenje se tradicionalno sprovodi u dvije discipline: Kiraet (mlađi i stariji uzrast) te Test znanja (mlađi i stariji uzrast).

S obzirom na veliki broj mekteba koji pripadaju MIZ Sarajevo, Vjersko-prosvjetna služba je organizovala preliminarno takmičenje iz discipline Kiraet , koje je održano 24. marta 2019. godine u četiri grupe na dvije lokacije, u džamiji u Sokolović koloniji i u džamiji na Šipu. Nakon zanimljivog natjecanja u učenju Kur’ana napamet i gledajući, u finalno takmičenje iz Kiraeta se plasiralo 16 takmičara (mlađi uzrast) i 14 takmičara (stariji uzrast).

Finalno takmičenje iz Kiraeta za oba nivoa, kao i takmičenje iz discipline Test znanja održano je u nedjelju 31. marta 2019. godine. Najprije je održano takmičenje iz Testa znanja, kojem su tradicionalni domaćini OŠ “Avdo Smajlović” u Buća Potoku i džemat Buća Potok. Preko 250 takmičara iz svih sarajevskih mekteba se iskupilo u holu ove sarajevske škole, a dobrodošlicu su im iskazali glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, zajedno sa svojim pomoćnicima i direktorom ove škole g. Hasimom Baždarom.

Nakon izrade testa i posla kojeg je obavila višečlana komisija, bili su poznati najbolji u kategoriji Test znanja, a to su:

Test znanja – mlađi uzrast:

 1. Asja Rustempašić – Sokolović Kolonija 1 – 59,5 bodova (muallim Enver-ef. Hošić)
 2. Hamza Smajić – Jezero – 59 bodova (muallim Muhamed-ef. Abaz)
 3. Bilal Avdibašić – Orahov brijeg – 57 bodova (muallim Haris-ef. Zulović)

Test znanja – stariji uzrast:

 1. Mulalić Merjem – Nova Breka – 58 bodova (muallim Mustafa-ef. Isaković)
 2. Džehva Taljić – Jezero – 56,5 bodova (muallim Muhamed-ef. Abaz)
 3. Ilhana Muhić – Sokolović Kolonija 1 – 55 bodova (muallim Enver-ef. Hošić)

Finalno takmičenje iz Kiraeta za oba nivoa održano je u Centralnoj džamiji na Ilidži. Sudeći po kvalitetu koji su pokazali finalisti u kategoriji Kiraeta, Komisiji u sastavu dr. hafiz Dževad Šošić, predsjednik, mr. hafiz Abdulaziz Drkić, član i prof. hafiz Omer Zulić, član,  nije bilo nimalo lahko da izaberu najbolje, a oni su:

Kiraet – mlađi uzrast:

 1. Sumeja Mehić – Dobrinja IIIb – 177 bodova (muallim hafiz Rijad-ef. Đedović)
 2. Hatidža Elfarahati – Sokolović Kolonija 1 – 176,75 bodova (muallim Enver-ef. Hošić)
 3. Rabija Serdarević – Hadžijska džamija – 175 bodova (muallim dr. hafiz Muhamed-ef. Čajlaković)

Kiraet – stariji uzrast:

 1. Muhamed Grbo – Alipašino B faza – 179 bodova (muallim mr. Muhamed-ef. Hafizović)
 2. Merjem Elfarahati – Sokolović Kolonija 1 – 178,75 bodova (muallim Enver-ef. Hošić)
 3. Humejd Dindić – Blagovac – 175 bodova (muallim Edin-ef. Mrkulić)

Najboljima u svim disciplinama i kategorijama i njihovim muallimima, MIZ Sarajevo je pripremio vrijedne poklone koje su im uručili glavni imam, njegovi pomoćnici i članovi Komisije. Takmičenju polaznika mektebske nastave na nivou Sarajevskog muftijstva, MIZ Sarajevo predstavljat će po dva najbolja kandidata u disciplini Kiraeta na oba nivoa te dva kandidata u Testu znanja.

Na osnovu ukupnih rezultata u svim disciplinama i kategorijama, Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa islamske zajednice Sarajevo je proglasila i najuspješnije mektebe, odnosno muallime za 2018/2019. godinu:

Sveukupno kiraet i test znanja:

 1. Sokolović Kolonija 1 – Hošić-ef. Enver – 287 bodova
 2. Podlugovi – Asmir-ef. Salihović – 265 bodova
 3. Jezero – Abaz-ef. Muhamed – 264 bodova

Finalno takmičenje je ugostio džemat Centralne džamije na Ilidži, koji se također potrudio da organizacija bude na vrhunskom nivou, zbog čega je glavni imam uručio zahvalnicu imamu Resulu-ef. Aliću.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter