MIZ Sarajevo: Poznati pobjednici takmičenja polaznika mektebske nastave za 2017/2018. godinu

Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa islamske zajednice Sarajevo i ove je godine organizovala takmičenja za polaznike mektebske nastave. Takmičenje se tradicionalno sprovodi u dvije discipline: Kiraet (mlađi i stariji uzrast) te Test znanja  (mlađi i stariji uzrast).

S obzirom na broj mekteba koji pripadaju MIZ Sarajevo (127 mekteba), Vjersko-prosvjetna služba je organizovala preliminarno takmičenje iz discipline Kiraet , koje je održano 01. aprila 2018. godine u četiri grupe na dvije lokacije, u džamiji u Sokolović koloniji i u džamiji na Šipu. Nakon zanimljivog natjecanja u učenju Kur’ana napamet i gledajući, u finalno takmičenje iz Kiraeta se plasiralo 17 takmičara (mlađi uzrast) i 19 takmičara (stariji uzrast).   

Finalno takmičenje iz Kiraeta za oba nivoa, kao i takmičenje iz discipline Test znanja održano je u nedjelju 08. aprila 2018. godine. Najprije je održano takmičenje iz Testa znanja, kojem su tradicionalni domaćini OŠ “Avdo Smajlović” u Buća Potoku i džemat Buća Potok. Preko 250 takmičara iz svih sarajevskih mekteba se iskupilo u holu ove sarajevske škole, a dobrodošlicu su im iskazali glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo i pomoćnik glavnog imama Elvedin ef. Klisura.

Nakon izrade testa i posla kojeg je obavila višečlana komisija, bili su poznati najbolji u kategoriji Test znanja, a to su:

Test znanja – mlađi uzrast:

 1. Klisura Amina – Nova Breka – 59 bodova
 2. Aljović Amila – Sokolović Kolonija 1 – 56 bodova
 3. Dedić Bilal – Soukbunar – 55 bodova

Test znanja – stariji uzrast:

 1. Mulalić Merjem – Nova Breka – 58,5 bodova
 2. Muhić Ilhana – Sokolović Kolonija 1 – 57,5 bodova
 3. Šabić Asja – Jezero – 57,5 bodova

Test znanja – ekipno:

 1. Nova Breka – Isaković ef. Mustafa – 117,5 bodova
 2. Sokolović Kolonija 1 – Hošić Enver – 113,5 bodova
 3. Jezero – Abaz Muhamed – 111,5 bodova

Finalno takmičenje iz Kiraeta za oba nivoa održano je u Centralnoj džamiji na Ilidži. Sudeći po kvalitetu koji su pokazali finalisti u kategoriji Kiraeta, Komisiji u sastavu hfz. dr. Dževad Šošić, predsjednik, hfz. mr. Mensur Malkić, član i hfz. mr. Abdulaziz Drkić, član, nije bilo nimalo lahko da izaberu najbolje, a oni su:

Kiraet – mlađi uzrast:

 1. Ammar Zejneba – Alipašino B faza – 179,5 bodova
 2. Zulić Esma – Grbavica 2 – 179,5 bodova
 3. Serdarević Rabija – Hadžijska – 176 bodova

Kiraet – stariji uzrast:

 1. Grbo Muhamed – Alipašino B faza – 178,5 bodova
 2. Dindić Humejd – Blagovac – 175,5 bodova
 3. Pehilj Muhamed – Ilidža – 174,5 bodova

Najboljima u svim disciplinama i kategorijama, MIZ Sarajevo je pripremio vrijedne poklone koje su im uručili glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović i ataše za vjerska pitanja u Ambasadi Republike Turske u BiH Hasan ef. Atli. Takmičenju polaznika mektebske nastave na nivou Sarajevskog muftijstva, MIZ Sarajevo predstavljat će po dva najbolja kandidata u disciplini Kiraeta na oba nivoa te dva kandidata u Testu znanja.

Na osnovu ukupnih rezultata u svim disciplinama i kategorijama, Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa islamske zajednice Sarajevo je proglasila i najuspješnije mektebe, odnosno muallime za 2017/2018. godinu:

Sveukupno kiraet i test znanja:

 1. Sokolović Kolonija 1 – Hošić ef. Enver – 233,7 bodova
 2. Binježevo – Drkić ef. Memfad – 220,5 bodova
 3. Jezero – Abaz ef. Muhamed – 215,5 bodova

Finalno takmičenje je ugostio džemat Centralne džamije na Ilidži, koji se također potrudio da pored dobrog domaćinstva obezbijedi vrijedne poklone za najbolje takmičare, zbog čega je glavni imam dr. Ferid ef. Dautović uručio zahvalnicu imamu Resul ef. Aliću.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter