MIZ Sarajevo: Održan radno-svečani predramazanski seminar imama

U srijedu 09. maja tekuće 2018. godine u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu upriličen je radno-svečani predramazanski seminar imama sarajevskog medžlisa. Ovom seminaru su prisustvovali svi sarajevski imami, kako stalni tako i oni koji su u honorarnom odnosu, penzionisani imami te bivši i sadašnji rukovodioci službi MIZ Sarajevo.

Seminar je otvorio hfz. dr. Sejad ef. Mekić učenjem odlomka iz Časnog Kur’ana, nakon čega je velikom broju prisutnih dobrodošlicu poželio moderator Elvedin ef. Klisura, pomoćnik glavnog imama. Uslijedio je radni dio seminara u kojem je Malik ef. Šljivo, zamjenik glavnog imama uputio posljednja uputstva pred nastupajući mubarek mjesec ramazan.

Prisutnima se obratio i predsjednik IO MIZ Sarajevo g. Jusuf Zahiragić koji je govorio o aktivnostima IO MIZ Sarajevo, ali i o posljednjoj sjednici ovog tijela, na kojem je muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković uručio dekret novoimenovanom glavnom imamu MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenanu Musiću. Predsjednik Zahiragić se osvrnuo na uspješnu dugogodišnju saradnju sa dr. Ferid ef. Dautovićem, koji je obavljao funkciju glavnog imama u period od 1999 – 2017. godine, zahvalivši mu na svemu učinjenem u navedenom periodu. Predsjednik Zahiragić je također iskazao toplu dobrodošlicu novom glavnom imamu doc. dr. hfz. Kenanu Musiću, izrazivši nadu da će i sa novim glavnim imamom IO MIZ Sarajevo imati uspješnu i plodonosnu saradnju.

S obzirom na činjenicu da su zajedno sa dr. Ferid ef. Dautovićem u navedenom periodu, Vjersko-prosvjetnom službom rukovodili zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo i pomoćnik glavnog imama Suljo ef. Ćerimović, isti su prisutnima podnijeli lične osvrte i izvještaje  u skraćenom obliku o radu VPS u periodu 1999 – 2017. godine. Dr. Ferid ef. Dautović se u svom vrlo emotivnom obraćanju podsjetio na teško vrijeme kada je imenovan na ovu odgovornu poziciju, spomenuvši samo neke od brojnih i značajanih rezultata i uspjeha koje je MIZ Sarajevo postigao u pomenutom periodu. Dr. Dautović se na uspješnoj dugogodišnjoj saradnji posebno zahvalio predsjedniku IO MIZ Sarajevo g. Zahiragiću i ostalim članovima IO, muftijama mr. Smajiću i dr. Ljevakoviću, svim imamima, svojim saradnicima, zaposlenicima i rukovodiocima službi u MIZ Sarajevu.

Nakon obraćanja dr. Ferid ef. Dautovića, g. Jusuf Zahiragić  je dugogodišnjem glavnom imamu dr. Dautoviću uručio priznanje i prigodan poklon u ime IO MIZ Sarajevo zahvalivši mu na njegovom dugogodišnjem doprinosu radu i djelovanju MIZ Sarajevo.

Prigodan poklon dr. Dautoviću je uručio i novi glavni imam doc. dr. hfz. Kenan Musić, kao i sarajevski imami.

Uslijedio je nastupni govor glavnog imama doc. dr. hfz. Kenana Musića, koji se zahvalio sarajevskim imamima i dr. Dautoviću na svemu učinjenom u proteklom periodu. Dr. hfz. Musić je u svom obraćanju posebno apostrofirao kako svi moraju konstantno raditi na čuvanju Zajednicu i njenih institucija, a jedna od najsloženijih svakako jeste sarajevski medžlis. Novi glavni imam MIZ Sarajevo je na kraju čestitao svima nastupajući mubarek mjesec ramazan, izrazivši  nadu u dobar rad i saradnji svih, a na dobrobit naše Zajednice i islama općenito.

Radno-svečani seminar je okončan dovom koju je proučio Munir ef. Jašarević, nakon čega je druženje nastavljeno u restoranu Gazi Husrev-begove medrese uz zajednički ručak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter