MIZ Sarajevo: Centralna svečanost u povodu Lejletu-l-miradža održana u džamiji Omer ibn El Hattab na Stupu

Prigodan mevludski program su izveli članovi Hora MIZ Sarajevo, koji su prisutne vjernike počastili i sa izvođenjem nekoliko ilahija i kasida, te učenjem Časnog Kur’ana. Dobrodošlicu ispred MIZ Sarajevo je iskazao mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama, koji je prisutnim vjernicima prenio i selame glavnog imama MIZ Sarajevo doc. dr. hafiza Kenana-ef. Musića. Prigodan vazu nasihat na temu poruka miradža održao je dugogodišnji sarajevski imam Sulejman-ef. Kurtanović, koji je ukazao na značaj Poslanikovog miradža, kao i miradža svakog vjernika, koji se očituje kroz obavljanje namaza.

Lejletul-miradž je mubarek noć u islamskom kalendaru o kojoj govore i Kur’an i hadis, a pod ovom odrednicom podrazumijevaju se isra (ponoćno putovanje Božijeg Poslanika od Mekke do Kudsa u Jerusalemu) i mi’radž (uzdignuće Božijeg Poslanika do Sidretul-muntehaa), koji su se dogodili u istoj noći. Tada je direktno muslimanima propisan namaz, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere. Ova noć u tradiciji muslimana u BiH obilježava se i kao Dan vakifa.

Ova mubarek noć je obilježena u brojnim sarajevskim džamijama, a centralna svečanost održana je u džamiji Omer ibn El Hattab na Stupu, nakon akšam-namaza. Prigodan mevludski program su izveli članovi Hora MIZ Sarajevo, koji su prisutne vjernike počastili i sa izvođenjem nekoliko ilahija i kasida, te učenjem Časnog Kur’ana.

Dobrodošlicu ispred Medžlisa islamske zajednice Sarajevo je iskazao mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama, koji je prisutnim vjernicima prenio i selame glavnog imama MIZ Sarajevo doc. dr. hafiza Kenana-ef. Musića. Prigodan vazu nasihat na temu poruka miradža održao je dugogodišnji sarajevski imam Sulejman-ef. Kurtanović, koji je ukazao na značaj Poslanikovog miradža, kao i miradža svakog vjernika, koji se očituje kroz obavljanje namaza.

Program je okončan dovom koju je proučio mr. Malik-ef. Šljivo, a da sve protekne u najboljem redu pobrinuo se imam, hatib i muallim džemata Bačićko Polje Stup hafiz Abdussamed-ef. Podojak zajedno sa Džematskim odborom.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter