Mekteb Gladno Polje: Druženje sa matematičarom Demirom Papićem

U nedjelju 29.9.2019. godine u džamiji Gladno Polje organizovano je druženje sa matematičarom Demirom Papićem koji je bio učenik generacije u osnovnoj te srednjoj školi, a na fakultetu najbolji student.

Prisutnim polaznicima mekteba pričao je o svom iskustvu u osnovnoj i srednjoj školi te fakultetu, zatim o iskustvima sa Olimpijade iz Tajlanda i Južnoafričke republike. Pričao im je o tome kako je raspoređivao svoje vrijeme u toku školskih dana, te o značaju vjere za njega u toku njegova školovanja. Spomenuo je da je još kao dijete sve svoje obaveze planirao prema vremenu namaza.

Nakon kratkog predavanja polaznici mekteba su mu postavljali pitanja, a glavno od njih je bilo da li je dobijao manju ocjenu od petice, na što je odgovorio da je svakako bilo i kod njega manjih ocjena, ali da je težio da se to što manje dešava.

Ljubav prema matematici razvio je još u osnovnoj školi, odlazio je na takmičenja još od petog razreda, ono što je važno napomenuti, Demir nije odmah došao do vrha, jedne godine je bio na općinskom, naredne godine je težio ka višem pa je došao do kantonalnog, a onda do federalnog, da bi na kraju u sedmom i osmom razredu bio u top 10 takmičara u državi. Nakon toga dobija ponudu da školovanje nastavi u Međunarodnoj srednjoj školi, gdje mu nude stipendiju i on to prihvata.
U srednoj školi nastavlja razvijati svoje sposobnosti iz matematike i u konačnici u trećem i četvrtom razredu biva u top 3 takmičara u državi i odlazi na Olimpijadu gdje je također ostvario zapažene rezultate. Potome upisuje Prirodno-matematički fakultet gdje biva najbolji student Univerziteta u Sarajevu na dodiplomskom studiju. Trenutno je peta godina master studija.

Zasigurno djeca su imali štošta korisnog i lijepo da čuju o matematici te o njegovim iskustvima i načinima kako je došlo do ljubavi prema matematici, kako je sam sebe motivisao i tjerao da svake godine bude bolji. Zahvaljujemo se gostu/džematliji na izdvojenom vremenu, molimo Allaha da ga nagradi za njegov trud i zahmet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter