Medžlis Islamske zajednice Sarajevo najavio manifestaciju obilježavanja Bajrama

Medžlis lslamske zajednice u Bosni i Hercegovini najavio je na pres-konferenciji tradicionalnu manifestaciju obilježavanja predstojećeg Ramazanskog bajrama. Ciljna grupa u svim sadržajima bit će mladi ljudi.

Za prvi dan Bajrama, 4. juna, planirano je da u otvorenom amfitetatru Memorijalnog centra Kovači, u 19 sati počne svečani koncert „Bajram dođe, mirišu avlije“. Najavljeno je učešće: Eldina Huseinbegovića, Latifa Moćevića, Zejda Šote, Mustafe Isakovića, Šerifa Delića i Tarika Omerhodžića.

Glavni imam hafiz doc. dr. Kenan Musić poručio je da MIZ Sarajevo ovom manifestacijom pokušava podsjetiti na sve one vrijednosti koje su bitne za jednog vjernika.

“Specifična i za nas tradicionalna manifestacija ‘Bajram dođe, mirišu avlije’ jeste prilika da našim sugrađanima u Sarajevu ponudimo lijep bajramski sadržaj, na kojem ćemo se okupiti, družiti i imati priliku uživati u lijepoj melodiji u vremenu kada je potrebno gajiti pozitivnost, svako dobro koje će oplemenjivati naše gradove, naše mahale i ulice. Želimo se podsjetiti da, kada se radujemo, to trebamo činiti na najljepši mogući način, dijeliti radost Bajrama s našim porodicama i sugrađanima, nastojati uživati u atmosferi koju imamo, ne samo u našem gradu, nego i u našoj domovini te gajiti pozitivan pristup životu. Posebno mi je drago što je manifestacija i prošlih godina bila veoma posjećena, a nadam se da će tako biti i ove godine. Pozivamo sve naše sugrađane da prvi dan Bajrama budu s nama i da na najbolji mogući način ispratimo najdražeg gosta, ramazan”, poručio je glavni imam hafiz doc. dr. Kenan Musić.

Miralem Babajić, voditelj projekta, pojasnio je da će se projekt obilježavanja mubarek bajramskih dana ove godine sastojati iz dva segmenta, organizacije svečanog programa, odnosno koncerta, i organizacije memorijalne šetnje mreže mladih na Dan šehida.

“Odlučili smo da i ove godine nastavimo darivanje najmlađih kroz naše džemate. Također, ove godine ćemo imati drugačiji karakter koncerta, na bini će biti 12 izvanrednih učesnika koji će donijeti potpuno drugačiji program, a akcent će biti na emociji, kroz ilahije i kaside”, kazao je Babajić, koji je naglasio kako je program osmišljen tako da cijeli kompleks Memorijalnog centra čini jednu scenu.

On je također istaknuo da će, ukoliko vremenske prilike ne budu dozvoljavale, umjesto u otvorenom amifiteatru Memorijalnog centra Kovači koncert biti održan u Domu mladih, u istom terminu u kojem je najavljen.

“Želimo mladima prenijeti najdublja vjerska i patriotska osjećanja i odgovorno djelovati na buduće generacije. Memorijalna šetnja će biti održana od Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, preko Titove, Ferhadije, pored Markala i svih naših divnih ruža koje imamo kao spomenik sjećanja. Memorijalnu šetnju ćemo završiti centralnim obilježavanjem Dana šehida na Kovačima”, dodao je Babajić.

Ulaz za sve koji žele prisustvovati ovom događaju je besplatan, saopćeno je na pres-konferenciji.

Za drugi dan Bajrama, Dan šehida, osmišljena je Memorijalna šetnja Mreže mladih Medžlisa. Šetnja će početi od spomenika ubijenoj djeci Sarajeva kod Velikog parka, a završiti kod Memorijalnog centra Kovači.

– Nadamo se da će obrazovne institucije prepoznati važnost sjećanja na nevino stradalu djecu i mlade, od kojih su mnogi, iz želje za znanjem, poginuli u školskim klupama i dvorištima, te njihove vršnjake historijskim časom, prigodnim programom, uključivanjem u navedene aktivnosti ili na drugi prigodan način, obilježiti Dan šehida. Tome se nadamo i svakako preporučujuemo – ističu organizatori.

Medžlis Islamske zajednice poručuje da organizacijom navedenih aktivnosti želi prenijeti mladima kao ciljnoj grupi najdublja vjerska i patriotska osjećanja, podstaknuti ih na poštivanje vlastitih vrijednosti i tradicije te u tom smislu, odgojno djelovati na buduće generacije.

Šerif-ef. Delić rekao je na pres-konferenciji da je Bajram kruna Ramazana, dobrih djela učinjenih u tom svetom mjesecu, a koncert „Bajram dođe, mirišu avlije“ umjetnički način iskazivanja ljubavi prema velikom blagdanu.

O predstojećem bajramskom koncertu, Miralem-ef. Babajić je kazao da će akcenat biti na emociji i da će 12 mladih učesnika u kompleksu centra Kovači, nastojati emocijama doprijeti do vjerničkih srca, ‘onim što lijepom melodijom možemo ponuditi kao inspiraciju mladom čovjeku’.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter