Manifestacija „Dani džamija i džemata“ otvorena okruglim stolom u džamiji Koševsko brdo – MIZ Sarajevo

Rijaset Islamske zajednice u BiH, Uprava za vjerske poslove i Odjel za džemat, imame, organizaciju i razvoj vjerskog života i ove godine organiziraju manifestaciju “Dani džamija i džemata“, koja se održava od 20. aprila do 7. maja. Bit će organizirane tribine, seminari, izložbe fotografija, promocija kratkog filma, večeri Kur’ana, ali za najmlađe džematlije, odnosno mekteblije, bit će upriličena svečanost “Promocija džemata nastalog iz mekteba”.

Ova manifestacija je sadržajno vrlo bogata, a počela je u petak 20. aprila okruglim stolom pod nazivom “Urbana sredina – perspektive džematskog djelovanja”, koji je održan u džamiji Koševsko brdo. Ovom okruglom stolu su prisustvovali predstavnici MIZ Sarajevo, zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo i pomoćnik glavnog imama Elvedin ef. Klisura te imami urbanih džemata koji djeluju na području MIZ Sarajevo, kao i predsjednici i članovi džematskih odbora.

Direktor Uprave za vjerske poslove Nusret ef. Abdibegović je podsjetio da se u vrijeme agresije na BiH 1992-1995. dogodio genocid, urbicid i progon stanovništva, a zbog rušenja velikog broja džamija, posebno Ferhadije džamije, rušenja džemata kao nukleusa vjerskog jedinstva i zajedništva, Rijaset IZ u BiH je 7. maj proglasio Danom džamija.

Istakao je da je Rijaset IZ u BiH, sjećajući se rušenja džamija, ukazao na najniži stepen do kojeg čovjek i određena civilizacija može doći, a to je “da ono što je građeno u ime Boga, za potrebe ljudi da slave i veličaju Gospodara, bude srušeno i sravnjeno sa zemljom“.

Šef Odjela za standardizaciju i evidenciju u Upravi za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ u BiH Mirsad Kalajdžić je naveo da je po registru i evidenciji objekata, na području BiH ukupno 2.822 objekata, 1.912 džamija, od kojih je 789 obnovljeno, 83 nije obnovljeno, 140 objekata iz mesdžida pretvoreno je u džamije i 554 novosagrađenih džamijskih objekata.Ukupan broj mesdžida je 910, obnovljenih 386, neobnovljenih 74 i 287 novoizgrađenih mesdžida.

Učešće na ovom okruglom stolu, koji je organizovan u saradnji sa MIZ Sarajevo  uzeli su Bahrudin Čolo iz Odjela za džemat, imame, organizaciju i razvoj vjerskog života te sarajevski imami mr. Muhamed ef. Velić i mr. Fikret ef. Pašanović.

Ostali programski sadržaji će nakon Sarajeva biti održani u Velikoj Kladuši, Konjicu, Tuzli, Čapljini, Goraždu, Novom Travniku, Travniku, Zenici, Banjoj Luci, a objedinit će ih hutba “Dan džamija”, koja će biti kazivana u svim džematima i džamijama u BiH i inozemstvu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter