Lubina džamija na Vratniku: U povodu Lejletu-l-berata proučen mevlud

U nedjelju 29. aprila tekuće 2018. godine u ljepotici starog grada Vratnika, Lubinoj džamiji, proučen je mevlud-i-šerif u povodu mubarek noći Lejletu-l-berata. Program je počeo klanjanjem akšam-namaza, nakon čega je dobrodošlicu velikom broju prisutnih iskazao imam mr. Salih ef. Meštrovac, koji se pobrinuo za izuzetne goste ove večeri, koji su prisutnima razgalili duše.

Učesnici programa su bili hfz. mr. Maid Ibrahimović, Jusuf ef. Babajić, Muhammed ef. Mujkić, hfz. Mesut Akan, braća Mensur i Ridvan Varaki, kao i sam mr. Salih ef. Meštrovac.

O značaju ove noći, postu u mjesecu ša’banu i pripremama za dolazak mubarek mjeseca ramazana prisutnima je govorio domaćin mr. Salih ef. Meštrovac, dok je kraći zikr upriličio šejh Sead Halilagić.

Muslimani širom svijeta ovakvim i sličnim svečanostima obilježavaju Lejletu-l-berat, jednu od četiri mubarek noći u hidžretskom kalendaru. Ova mubarek noć doživljava se kao vjesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana. Ta noć se obilježava kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

Bila je to prelijepa noć i još ljepša dobrodošlica najdražem gostu – mubarek mjesecu ramazanu, a najveće zasluge za uspješnu organizaciju pripadaju imamu mr. Salih ef. Meštrovcu i Džematskom odboru Lubine džamije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter