Ljubav u ime Boga garant je kontinuiteta i opstojnosti

Sektor za omladinu džemata Osjek organizira druženja za mlade svake nedjelje poslije jacije- namaza. Zadnja nedjelja u mjesecu rezarvirana je za predavanja. Prvo predavanje u 2018. godini održao je Senaid ef. Isaković, koordinator Mreže mladih sarajevskog muftijstva za općinu Ilidža i imam džemata Lužani. Senaid- ef. govorio je na temu Ljubav u ime Allaha dž.š.
Na početku predavanja efendija Isaković istakao je da je Allah dž.š., Izvor ljubavi i da je ljubav prema Njemu temelj svake druge ljubavi. Naveo je fascinantan primjer iz sure El-Burudž gdje Milostivi Gospodar svjetova nakon kazivanja o strašnom zločinu spaljivanja vjernika u rovovima napunjenim vatrom i gorivom ističe da je opet On Onaj Koji prašta i Koji je pun ljubavi. Za ispravno razumijevanje Allahovog lijepog imena El-Vedud potrebno je da i mi isto tako budemo od onih koji će poklanjati ljubav.


Ljubav u ime Allaha dž.š., daje svoje plodove kako na dunjaluku tako i na ahiretu. Na dunjaluku sve što je zasnovano na ljubavi u ime Dragog Boga ono će trajati, sve drugo je kratkog vijeka. Primjer nam je Allahov poslanik Muhammed a.s., koji je promijenio ljude jer nije bio grub i osor prema njima, naprotiv prema svakom je iskazivao ljubav i poštovanje. Na Sudnjem danu, kada će insan bježati od brata, oca, majke, sudruga i djeteta ipak će biti proživljen u društvu osobe sa kojom se volio u ime Allaha. Kako god su na dunjaluku bili podrška jedno drugom tako će biti podrška jedno drugom i na ahiretu. Oni će zajedno biti sklonjeni u hladu Arša i sačuvani žestoke patnje zato što su se voljeli u ime Allaha.
Nakon predavanja nastavljen je muhabet uz kahvu gdje su se svi prisustni usaglasili da je na startu organiziranja omladine džemata Osjek važno da ono bude ispunjeno ljubavlju u ime Allaha i da će kao takvo postiči dobre rezultate.
Na sljedećem nedjeljnom druženju u goste dolazi omladina džemata Vlakovo predvođena vrijednim imamom Ahmed ef. Serdarevićem što će biti prilika da se mladi upoznaju i razmjene ideje i iskustva.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter