LJETO U ŠEHERU: Održan trodnevni seminar „MLADI, BRAK, PORODICA“

U periodu od petka 26.07. do nedjelje 28. 07. 2019. godine Medžlis islamske zajednice Sarajevo je u cilju promocije istinskih islamskih vrijednosti braka i porodice upriličio seminar za mladiće i djevojke od 20 do 30 godina pod nazivom „Mladi, brak, porodica“. Seminar je reliziran u okviru „Ljeta u šeheru“ i samo je jedna od brojnih aktivnosti kojom je oplemenjeno vrijeme ljeta i godišnjih odmora.

Organizacioni odbor u sastavu Edin-ef. Spahić, hafiz Samir-ef. Avdić i prof. Elma Avdić pripremio je, osmislio i realizovao ovaj seminar na kojem je putem javnog poziva učešće uzelo 40-ero mladih koji su spremni da uče, saznavaju, druže se i međusobno upoznavaju. Seminar je održan u prelijepim prostorijama Centralne džamije na Ilidži, a riječi zahvalnosti posebno pripadaju imamu, hatibu i muallimu Centralne džamije na Ilidži Resul-ef. Aliću te mujezinu Sabahudin-ef. Fafuliću.

Seminar je počeo u petak u poslijepodnevnim satima, nakon registracije i prijema učesnika  uz riječi dobrodošlice i međusobno upoznavanje učesnika koji su odlučili provesti tri dana zajedno. Seminar je otvorio pomoćnik glavnog imama Miralem-ef. Babajić, koji je nakon prenesenih selama glavnog imama doc. dr. hafiza Kenan-ef. Musića, izrazio svoje zadovoljstvo još jednim, novim sadržajem kojim MIZ Sarajevo postavlja nove standarde u radu sa članovima Mreže mladih, ali i ostale omladine koja je bila dijelom ovog seminara.

Prvog dana seminara učesnici su imali priliku slušati predavanja dr. hafiza Senaida Zajimovića na teme „Brak i porodica“, „Izbor bračnog druga“ i „Ljubav prije braka“. Važno je napomenuti kako su učesnici seminara imali aktivnu ulogu, pa su pored pitanja učestvovali u diskusijama i razgovorima sa predavačima. Prvi dan je okončan izuzetno zanimljivim predavanjem psihoterapeutkinje prof. Dženane Kuluglija koja je uz predavanje održala i radionicu sa učesnicima na temu „Transgeneracijski prenos poruka i očekivanja od braka“.

Drugi dan seminara, u subotu 27.07. otvorila je također prof. Kuluglija uz nastavak svog predavanja i izuzetno zanimljivu radionicu, koja je imala sjajan prijem kod učesnika. Druga predavačica u subotu je bila dr. Nermina Kulenović-Kokorović koja je učesnicima govorila o pogubnosti predbračnih seksualnih odnosa, spolnim bolestima i pripremama za meterinstvo. Nakon podne-namaza i zajedničkog ručka učesnici su u nastavku uživali u dvosatnom otvorenom razgovoru sa profesorom Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr. Mustafom Hasanijem koji je imao izlaganje na temu „Ciljevi braka u islamu“.

Treći dan seminara je zamišljen kao druženje u prirodi i realizovan je na planini Igman. Nakon jutarnjeg polaska sa autobusom mladi su uživali u prelijepoj atmosferi, doručku i druženju u okruženju Ratne džamije na Igmanu. Pored druženja Organizacioni odbor je upriličio evaluaciju seminara uz predstavljanje zaključaka, prednosti i nedostataka ovog seminara. Druženje je nastavljeno klanjanjem podne-namaza u Ratnoj džamiji nakon čega se prisutnima obratio sarajevski imam i publicista mr. Muhamed-ef. Velić koji je održao izuzetno zanimljivo predavanje o izazovima vremena koje živimo, pripremama mladih za brak te rješavanju sukoba u Kur’anu.

Seminar „Mladi, brak, porodica“ okončan je zajedničkim  ručkom i druženjem na platou Velikog polja na Igmanu gdje se mladima obratio i seminar zatvorio pomoćnik glavnog imama hafiz Ammar-ef. Bašić, koji je učesnicima dao važne upute i korisne savjete na temu „Izbor bračnog druga“. Čak ni kiša koja je padala na Igmanu nije uspjela pokvariti dobru atmosferu koja je vladala i raspoloženje među učesnicima, koji za realizovani seminar imaju samo riječi hvale i zahvalnosti Medžlisu islamske zajednice Sarajevo uz nadu da je ovo samo početak ovakvih i sličnih aktivnosti koji imaju za cilj pomoći pri upoznavanju i sklapanju braka između čestite omladine koja predstavlja „moralnu vertikalu našeg društva!“     

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter