Lejletu-r-regaib: Centralna svečanost za MIZ Sarajevo održana u Ferhadija džamiji

U četvrtak 07. marta s akšam-namazom nastupila je prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib, poznata i kao Noć želja. Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je tim povodom u Ferhadija džamiji poslije akšam-namaza organizirao svečani program u izvedbi članova Hora MIZ Sarajevo,  kao i prigodna predavanja izaslanika muftije sarajevskog dr. Abdulgafara-ef. Velića te glavnog imama MIZ Sarajevo doc. dr. hafiza Kenana-ef. Musića.

U četvrtak 07. marta s akšam-namazom nastupila je prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib, poznata i kao Noć želja. Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je tim povodom u Ferhadija džamiji poslije akšam-namaza organizirao svečani program, a dobrodošlicu vjernicima je iskazao imam Ferhadija džamije mr. Muhamed-ef. Velić.

Lejletu-r-regaib ili poznatija kao Noć želja, jedna je od odabranih noći, a po islamskom učenju, predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur’ana.

Veliki broj vjernika, za koje je Ferhadija džamija bila premala, imali su priliku poslušati učenje odlomaka iz Kur’ana, ilahije, mevlud u izvedbi članova Hora MIZ Sarajevo,  kao i prigodna predavanja izaslanika muftije sarajevskog dr. Abdulgafara-ef. Velića te glavnog imama MIZ Sarajevo doc. dr. hafiza Kenana-ef. Musića.

Izaslanik muftije sarajevskog dr. Velić je u svome obraćanju ukazao na značaj dove spomenuvši dovu Ibrahima a.s. i Ismaila a.s., koji su nakon podizanja Časnog Hrama u Mekki tražili od Gospodara da pošalje poslanika, a rođenjem i dolaskom Muhammeda a.s. ta dova je bila uslišana.

Lejletu-r-regaib je i noć dova, želja i nade. Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orjentaciju i islamsku ravnotežu između duhovnog i materijalnog, a program u Ferhadiji je također okončan dovom, koju je proučio mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama.

Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša’bana su vijesnici nadolazećim danima ramazana.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter