Lejletu-l-mi’radž: Centralna svečanost MIZ Sarajevo održana u džamiji u Sokolović Koloniji

Povodom obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-mi’radža, Medžlis islamske zajednice Sarajevo je u petak 13. aprila, upriličio centralnu svečanost u džamiji u Sokolović Koloniji uz prigodan vjerski program i učenje mevluda koji su izveli Hor MIZ Sarajevo i Hor džemata Sokolović Kolonija.

Program je počeo nakon klanjanja akšam-namaza kada je i nastupila Lejletu-l-mi’radž, jedna od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru. Veliki broj okupljenih vjernika i vjernica, imali su priliku uživati u učenju odlomaka iz Časnog Kur’ana, tekstu prelijepih ilahija te mevludu koji govori upravo o Poslanikovom mi’radžu. Programu su prisustvovali i zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama Elvedin ef. Klisura te veliki broj sarajevskih imama.

Prigodno predavanje na temu Isra i mi’radža održao je gost predavač prof. Mustafa Spahić, a da sve protekne u najboljem redu potrudio se Džematski odbor džemata Sokolović kolonija na čelu sa vrijednim imamom Enver ef. Hošićem. Osim centralne svečanosti u džamiji u Sokolović Koloniji, prigodni programi su upriličeni i u ostalim džamijama sarajevskog medžlisa.

Noć Lejletu-l-mi’radža  predstavlja noć putovanja poslanika Muhameda a.s. od Meke do svetog hrama Al-Aksa u Jerusalemu, a potom i njegovo putovanje u nebeske sfere,  gdje je vidio mnoga znamenja svoga Gospodara.

Muslimanima je na mi’radžu propisan namaz, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter