Konferencijom za medije i podjelom ruža najavljena manifestacija “15. Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah”

Tradicionalna vjerska manifestacija “Dani o Allahovom poslaniku – Selam, ya Resulallah”, koju Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizira u čast rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s., ove godine bit će održana od 30. oktobra do 27. novembra.

Manifestacija će početi u srijedu u haremu Gazi Husrev-begove džamije, a kroz mevlude, večeri ilahija, izložbe i predavanja promovisat će univerzalne vrijednosti iz Poslanikovog života poput ljubavi, suživota, mira i poštovanja čovjeka.

Ove godine, kako je rekao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, manifestacija je posvećena dobročinstvu prema roditeljima te joj je moto “…i da majci svojoj budem dobar”, a cilj je podsjetiti se na temljene i univerzalne vrijednosti kojima svi ljudi trebaju težiti. To je prije svega odanost koju trebamo imati prema onim ljudima koji su nas u životu najviše zadužili,  stoga za ovaj mjesec motiv koji ćemo potencirati jeste dobročinstvo prema majci.

Pomoćnik glavnog imama i koordinator projekta Miralem-ef. Babajić navodi da je cilj manifestacije “Dani o Allahovom poslaniku” razvijanje dobročinstva prema roditeljima, svojim i onima koji nemaju uz sebe djecu, a posebno prema roditeljima šehida. Manifestacija sadržava programe prilagođene svim generacijama, kao što su mevludske svečanosti po općinama, predavanja eminentnih profesora, projekcije filmova za djecu, predstave za omladinu, promocije knjiga, večeri poezije o Muhammedu, a.s., te večer ilahija i kasida. Cilj je potaknuti kreativne sposobnosti djece i mladih koji će biti aktivno uključeni u realizaciju programa.

Simbol manifestacije – ruža krasit će radnje na Baščaršiji tokom njenog trajanja, a članice Mreže mladih su danas podjelili ruže na Baščaršiji i tako unijele radost i želju za Poslanikom.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter