Klanjana prva džuma u džamiji „Takwa“ u ulici Hekim Oglu Alipaše

Džamija “Takwa” je svečana otvorena u subotu 20. oktobra 2018. godine, i to je bila prva radost džematlija koji žive u ulici Hekim Oglu Alipaše u džematu Boljakov Potok. Druga radost se desila u petak 03. maja 2019. godine, kada je klanjana prva džuma u ovoj džamiji.   

Prvu džumu je ispred Vjersko-prosvjetne službe Medžlisa islamske zajednice Sarajevo predvodio pomoćnik glavnog imama hafiz Ammar-ef. Bašić. Dobrodošlicu velikom broju vjernika je iskazao imam ovog džemata Halid-ef. Zlatić, iskazavši radost zbog činjenice da će muslimani ovog kraja, koji su većinom porijeklom iz istočne Bosne, imati priliku da džumu obavljaju u svojoj džamiji.

Vjernici ovog kraja su početkom 2000. godine izrazili želju za gradnjom džamije, s obzirom da im je Centralna džamija u Boljakovom Potoku bila previše udaljena. Pored ulaganja vjernika ovog kraja, najveća zahvalnost pripada Humanitarnoj organizaciji „Crveni polumjesec UAE“ i njenom direktoru g. Mahmudu Aliju, kao i vakifama iz UAE gospođi Fatimi Ganim Ibn Hamude i gospođi Salihi, supruzi Ganima Ibn Hamude, koje su donirale 220.000 KM za ovu džamiju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter