IV Svečana akademija svršenika sufare za odrasle „Kur’an je moja radost“: Promovisano novih 405 učača Časnog Kur’ana

U ponedjeljak  07. maja tekuće 2018. godine Medžlis islamske zajednice Sarajevo je u Istiklal džamiji na Otoci upriličio četvrtu po redu Svečanu akademiju svršenika sufare za odrasle pod nazivom „Kur’an je moja radost“.

Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa islamske zajednice Sarajevo već tradicionalno organizuje Akademiju svršenika sufare za odrasle, zbog važnosti ovog procesa i ove aktivnosti,  koju u našim džematima provode naši imami, muallimi i muallime,  podstaknuti hadisom Božijeg Poslanika u kojem se kaže: „Najbolji među vama su oni koji uče Kur’an, pa druge tome podučavaju.“

Program je otvoren učenjem Časnog Kur’ana od strane Resul ef. Alića, nakon čega se prisutnima obratio zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik ef. Šljivo koji je na prvom mjestu čestitao svim svršenicima sufare koji dolaze iz brojnih sarajevskih džemata, nakon čega je uputio čestitke i imamima, muallimima i muallimama koji su vrijedno radili u protekloj godini  i veliki broj svojih džematlija podučili arapskom pismu i Časnom Kur’anu.

U okviru četvrte Akademije promovisano je novih 405 učača Allahove Knjige koji su bili svjesni svoje dužnosti i obaveze spram Časnog Kur’ana. Nakon obraćanja zamjenika glavnog imama, pristupilo se dodjeli šehadetnama i diploma za polaznike koji su u protekloj godini uspješno savladali kurs sufare. Diplome svršenicima sufare su uručili dugogodišnji glavni imam dr. Ferid ef. Dautović, zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama Elvedin ef. Klisura i koordinatorica MIZ Sarajevo za ženski aktivizam, brak i porodicu Adna Zulić.

Dr. Dautović je u svom obraćanju posebno istakao kao važnu činjenicu da je veliki broj vjernika naučio učiti i čitati Allahovu uputu – Kur’an, kojem će posebnu pažnju moći posvetiti u nadolazećem mjesecu ramazanu, koji i jeste mjesec Kur’ana.

Dr. Dautović je govorio i o važnosti učenja i postizanja znanja u našoj vjeri, čija  prva objava poziva upravo cjeloživotnom učenju i čitanju, posebno iskazavši radost zbog velikog broja majki i sestara koje su uspješno prošle kurs sufare. Glavni imam je okupljenim vjernicima uputio ramazansku čestitku uz poruku da  mjesec posta provedu u društvu Kur’ana i njegovih poruka, koje im trebaju biti i vodilje kroz život.

Ovu svečanost u Istiklal džamiji, svojim glasovima su uljepšali članovi Hora MIZ Sarajevo koji su prisutne počastili sa  nekoliko lijepih ilahija. Akademija je okončana učenjem Kur’ana od strane Mustafe ef. Pašića, nakon čega je dovu proučio pomoćnik glavnog imama Elvedin ef. Klisura.

MIZ Sarajevo je nakon svečanosti za sve svršenike pripremio druženje uz slatko i šerbe u haremu Istiklal džamije na Otoci.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter