Imami MIZ Sarajevo učestvovali na studijsko-edukacijskom programu Marmara Univerziteta u Istanbulu

U periodu između 07.04.-16.04.2019. godine devet imama sarajevskog Medžlisa, boravili su u edukacijskoj posjeti Fakultetu islamskih nauka Marmara Univerziteta u Istanbulu, jednom od najprestižnijih univerziteta u cijeloj Turskoj. Inicijativa za ovu posjetu i unapređenje saradnje je potekla od glavnog imama MIZ Sarajevo doc. dr. hafiza Kenana-ef. Musića, koji je ranije bio gost ovog prestižnog Univerziteta, a cilj je dodatna edukacija sarajevskih imama. Ovaj studijski boravak je realiziran na način da imami iz balkanskih zemalja podjele svoja iskustva i poteškoće u radu kao imami sa eminentnim profesorima, sa kojima su razgovarali o bitnim temama, kao što su imamet u Evropu i na Balkanu, misaoni pokreti u islamskom svijetu, historija osmanske države, islamska kultura i civilizacija, islamska umjetnost i kultura, važnost vakufa, islamski svijet i ekonomski razvoj.

U periodu između 07.04.-16.04.2019. godine devet imama sarajevskog Medžlisa, boravili su u edukacijskoj posjeti Fakultetu islamskih nauka Marmara Univerziteta u Istanbulu, jednom od najprestižnijih univerziteta u cijeloj Turskoj. Inicijativa za ovu posjetu i unapređenje saradnje je potekla od glavnog imama MIZ Sarajevo doc. dr. hafiza Kenana-ef. Musića, koji je ranije bio gost ovog prestižnog Univerziteta, a cilj je dodatna edukacija sarajevskih imama.

Pored imama iz Bosne i Hercegovine, gosti su također bili imami i vjeroučitelji iz Bugarske, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Kosova i Zapadne Trakije. Ovaj studijski boravak je planiran na način da imami iz balkanskih zemalja podjele svoja iskustva i poteškoće u radu kao imami sa eminentnim profesorima, koji su svakodnevno bili zajedno sa imamima i vjeroučiteljima.

Na početku programa imami su se susreli sa dekanom Falulteta islamskih nauka Marmara Univerziteta, te sa eminentnim profesorima ovog Univerziteta, sa kojima su razgovarali o veoma bitnim temama, kao što su imamet u Evropu i na Balkanu, misaoni pokreti u islamskom svijetu, historija osmanske države, islamska kultura i civilizacija, islamska umjetnost i kultura, važnost vakufa, islamski svijet i ekonomski razvoj.

Pored ovih jako bitnih tema, imami su imali priliku da se susretnu i razgovaraju i sa prvim imamom Sultan Ahmet džamije te sa istanbulskim muftijom, kojeg su posjetili u zgradi muftiluka, kao i sa direktorom YTB organizacije, koja je zadužena za razne projekte na Balkanu.

Posebno je bilo govora o stipendiranju studenata, o čemu su imami dogovorili vid unapređenja sa ovom državnom organizacijom. Također, imami su posjetili i Uzbekistansku tekiju, koja ima jako bitan historijski značaj, s obzirom da je to jedina tekija u Turskoj kojoj nikada nije zabranjen rad. Pored ovih veoma bitnih razgovora i posjeta, imami su obišli historijski važne i poznate istanbulske lokacije, zajedno sa svojim novim prijateljima iz balkanskih zemalja.

Ispred MIZ Sarajevo na ovom studijsko-edukacijskom programu su učestvovali sarajevski imami: Muzafer-ef. Musić, Mirsad-ef. Mešanović, Muhamed-ef. Abaz, hafiz Rijad-ef. Đedović, Salih-ef. Ćato, Muhamed-ef. Tvrtković, hafiz Hikmet-ef. Džanko, Maid-ef. Alađuz i hafiz Abdussamed-ef. Podojak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter