Imami MIZ Sarajevo stipendiraju djecu imama u povratničkim medžlisima

U utorak 12. januara 2021. godine delegacija Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo predvođena glavnim imamom dr. Abdulgafar-ef. Velićem i predsjednikom Izvršnog odbora gosp. Jusufom Zahiragićem boravila je na u službenoj posjeti povratničkim medžlisima na području Muftiluka goraždanskog. Domaćin posjete bio je muftija Remzija-ef. Pitić sa imamima i glavnim imamima sa područja ovog muftiluka. Povod posjete je nastavak akcije podrške imamima u povratničkim džematima koju imami i uposlenici MIZ Sarajevo vlastitim sredstvima vode već dugi niz godina. Odlučeno je da se ove godine ta akcija realizuje dodjelom stipendija za svu djecu imama koji žive i rade u povratničkim džematima na području Muftiluka goraždanskog.

Muftija goraždanski je zahvalivši se glavnom imamu dr. Abdulgafar-ef. Veliću, predsjedniku Izvršnog odbora gosp. Jusufu Zahiragiću i imamima i na dolasku i akciji, istakao da je ova inicijtiva prva ovakve vrste i jako važna, kako za povratničke džemate, tako i za sam MIZ Sarajevo, jer smo naslonjeni jedni na druge u zajedničkoj misiji brige o našem narodu i razvoju vjerskog života u onome što su dobri preci nazvali Islamska zajednica.

  • Imami u povratničkim džematima su heroji, a njihova djeca su i više od heroja. Najprirodniji korak bio je da prvi korak u razvijanju buduće saradnje i projekata o kojima smo, također, razgovarali bude upravo stipendiranje djece naših imama koji žive stalno sa svojim porodicama u povratničkim džematima. Drago mi je da su glavni imam i predsjenik Izvršnog odbora i sarajevski imami imali potrebu za ovakvim iskorakom i inicijativom, što nismo imali do sada, a što će, vjerujem, biti veliki podstrek svima u razvijanju naših kapaciteta i podrške povratnicima i našim vrijednim imamima, istakao je muftija goraždanski Pitić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo je, upoznavši prisutne o aktivnostima koje sve strukture MIZ Sarajevo svakodnevno realiziraju u cilju razvijanja vjerskog života i društva u cjelini u najvećem medžlisu u BiH, sa najvećim mektebima i džematima, istaknuvši da je ova akcija inicijativa sarajevskih imama koji to osjećaju svojom obavezom i vid podrške, pažnje i iznimnog poštovanja prema njima i njihovim porodicama za svakodnevnu žrtvu koju čine i podnose.

  • Rad u povratničkim džematima je težak i bremenit, ali jako važan za našu zajednicu i naš narod, a u konačnici i presudni za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Sam naš dolazak ovdje je najbolja poruka koja se može kazati i koja naglašava da smo mi imami jedno tijelo u zajedničkoj misiji, bez obzira gdje se nalazimo. Ovo je naša podrška i priznanje za sve što radite, za vašu veliku žrtvu koju svakodnevno sa porodicama podnosite, jer vašu žrtvu podnose i vaše porodice, vaše supruge i vaša djeca, također. Zaslužuju, stoga, našu pažnju, poštivanje i podršku. Zahvaljujemo se muftiji goraždanskom Remziji ef. Pitiću i njegovim saradnicima na podršci i gostoprimstvu u Foči, Goraždu i drugim mjestima. Molimo dragog Boga da sačuva povjerenje u našim džematima i mir u našim safovima, da nam podari mudrosti i čiste vjere, a našoj djeci i generacijama koje dolaze selameta, kazao je glavni imam.

U ime prisutnih imama i njihovih porodica prisutnim se obratio Amel-ef. Kozlić, glavni imam MIZ Rogatica koji je poselamio prisutne i zahvalio im se na dolasku i podršci koju su svojim dolaskom, ali i akcijom ukazali svojim kolegama.

  • Veliku većinu svoga vremena i ja i sve moje kolege na području našeg muftiluka provodimo u službi brinući se za naše ljude, naše povratnike i njihovu djecu. Na to smo iznimno ponosni. Vrlo često, pri tome, što je usud našeg poziva, zaboravimo na svoju vlastitu djecu. Toga sam posebno bio svjestan jutros vidjevši njihovu njihovu radost kada smo krenuli ovdje. Ne mogu, zato, da vam se ne zahvalim na tome i zamolim da Vam Uzvišeni podari ono što vam mislimo i dovimo. Neće vam biti potrebno ništa drugo, kazao je Amel-ef. Kozlić, glavni imam MIZ Rogatice.

Predsjednik Izvršnog odbora MIZ Sarajevo gosp. Jusuf Zahiragić je izrazio veliko zadovoljstvo realizacijom ove akcije, koja samo jedna u nizu kojom se pokazuje briga i podrška za povratničke džemate.

  • Izvršni odbor MIZ Sarajevo, čije vam selame prenosim, konstantno pokazuje brigu za projekte i aktivnosti u povratničkim medžlisima podržavajući, u skladu sa mogućnostima, njihovu realizaciju. Nema sumnje da će to biti nastavljeno i u budućnosti.

Briga o povratničkim džematima se nastavlja i u narednom periodu nizom različitih aktivnosti Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

U toku posjete razgovarano je i o mogućnostima unapređenja saradnje i aktivnosti i realizacije zajedničkih projekata u budućnosti, o čemu će u narednom periodu biti više informacija .

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter