Hor Medžlisa IZ Sarajevo objavio prvi album ilahija i kasida

Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, obilježavajući desetu godišnjicu rada i djelovanja, publici je predstavio prvi album ilahija i kasida pod nazivom “Zemlja mesdžid tvoj je”.

Desetljeće aktivnog rada krunisano je najljepšim poklonom u vidu CD-a. Tekstove za deset ilahija potpisuje Džemaludin Latić. Posljednje dvije ilahije napisane su perom dr. Safvet-beg Bašagića i Esada Bajića. Album je protkan najznačanijim tematskim događajima iz povijesti islama, poput Hidžre, Isra i Mi’radža, objave Kur’ana… koje u konačnici daju lijepu priču ovom albumu.

Muzičku podlogu tekstovima dali su aranžmani vrsnih muzičkih djelatnika Samira Zavlana, Nine Pršeša i Abdulkerima Popaje. Na albumu se nalazi 11 različitih solista iz hora, uz posebnog gosta hafiza Aziza Alilija.

Osnovni cilj projekta je iskazivanje ljubavi i zahvalnosti dragom Bogu i Njegovom Poslaniku putem najljepših stihova po uzoru na ashaba Hasana b. Sabita. U projektu je učešće uzelo preko 40 članova i članica hora koji su u periodu od deset godina prodefilovali horom, ujedinjeni u zajedničkom cilju.

Posebna dimenzija ove promocije jeste i premijera spota za kasidu “Tuba drvo mirišljivo“, kao i činjenica da se promocija desila dan prije najodabranijeg mjeseca Ramazana.

“Neobično sam sretan što je Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo snimio ovaj niz izvanrednih ilahija i kasida i što me je dragi Allah dž.š., počastio da ja budem pisac tekstova većine njih. Zahvalan sam svima koji su učestvovali u ovom hajirli poslu, počevši od ranije i sadašnje uprave Medžlisa, do izvođača, kompozitora i aranžera, a naročito svome dragom studentu Edinu Hamzakadiću koji je uložio mnogo truda u finalizaciji ovog projekta. Neobično sam sretan što se sa ovim albumom ta divna naša ilahija i kasida, koja nosi dušu bošnjačkog naroda, vraća na scenu dostojanstveno, na visokom nivou. Molim Allaha dž.š., da nam svima podari berićet u ovom poslu: onima koji uče, onima koji komponuju, onima koji slušaju i onima koji pišu ove retke pune ljubavi prema našem Stvoritelju i Njegovom Poslaniku s.a.v.s”, kazao je Džemaludin Latić.

Izdavač CD-a je Media Centar IZ u BiH. Tom prilikom v.d. direktor Nedim Hrbat uputio je čestitke horu i iskazao zadovoljstvo što je Media Centar bio dijelom ovog projekta. Istakao je da je učešće u ovom projektu rezultat promišljanja da se Media Centar ubuduće pojavljuje kao izdavač sličnih projekata.

“Danas je najradosniji dan za Hor Medžlisa islamske zajednice Sarajevo od njegovog osnivanja. Hvala dragom Bogu da smo našu desetu godišnjicu rada i djelovanja krunisali prvim albumom ilahija i kasida i predivnim spotom. Hvala svim članovima i članicama hora, cijelom timu ljudi koji je vrijedno radio da bi ovaj naš projekat ugledao svjetlo dana, kao i svim dobrim ljudima koji punih deset godina daju nesebičnu podršku našem horu. Posebno me raduje činjenica da se promocija CD-a dešava dan prije mjeseca Ramazana i smatramo je najljepšim ramazanskim poklonom našoj publici. Koristim ovu priliku da svim muslimanima svijeta čestitam dolazak najodabranijeg mjeseca – Ramazan šerif mubarek olsun”, kazao je pročelnik hora i producent CD-a, Edin Hamzakadić.

Preuzeto sa: www.klix.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter