Glavni imam upriličio prijem za dugogodišnjeg hatiba Čobanija džamije prof. Mustafu Spahića

U utorak 31. decembra 2019. godine u prostorijama Medžlisa islamske zajednice Sarajevo glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić sa svojim saradnicima upriličio je prijem za dugogodišnjeg hatiba Čobanija džamije prof. Mustafu Spahića.

S obzirom da je Hasan Čoban Zade ili u narodu poznata kao Čobanija džamija i džemat na inicijativu IO MIZ Sarajevo dobila stalnog imama, hafiza Rijad-ef. Đedovića, glavni imam hafiz dr. Musić se zahvalio prof. Spahiću na njegovoj dugogodišnjoj hatibskoj karijeri u Čobaniji, ali i njegovoj ranijoj imamsko-hatibsko-muallimskoj ulozi u džematu Ugorsko.

Prof. Spahiću posebno se zahvalio i predsjednik IO MIZ Sarajevo g. Jusuf Zahiragić, poručivši kako je prof. Spahić svojim hutbama, predavanjima i obraćanjima ostavio neizbrisiv trag u Čobanija džamiji, koji će ostati urezan u sjećanja brojnim generacijama.  

Mustafa-ef. Spahić je rođen u Puhovcu, kod Zenice, 1950. godine. Penzionisani je profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi na predmetima historija islama i sociologija. U rodnom kraju, završava osnovnu školu, u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu 1973. godine, a Fakultet političkih nauka 1978. godine, također u Sarajevu.

U martu 1983. godine, uhapšen je i osuđen u grupi od “trinaest muslimanskih intelektualaca” na pet godina zatvora. Iz zatvora u Foči vraća se u Sarajevo 1986. i nastavlja misiju profesora te imama, hatiba, i muallima u Sarajevu. Izdao je i objavio veliki broj djela i publikacija a uz profesorsku redovno je obavljao i hatibsku dužnost u sarajevskoj džamiji Čobanija. Prof. Spahić će i u budućnosti biti na raspolaganju kao vaiz i hatib u sarajevskim džamijama.   

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter