Glavni imam održao hutbu u Ratnoj džamiji na Igmanu: Budimo prave sahibije svoga vatana

Godišnjica izgradnje Ratne dzamije na Igmanu obilježena je danas na džuma-namazu, koji je predvodio glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić, te prigodnim programom kojeg su izveli članovi Hora MIZ-a Sarajevo.

U svojoj hutbi glavni imam je, između ostalog, poručio:

  • Svakom čovjeku Uzvišeni Allah je odredio domovinu ili vatan, gdje će se roditi, gdje će živjeti i gdje će umrijeti. Nama bosanskim muslimanima – Bošnjacima dragi Allah je odredio ovaj prostor. To je Božija odredba i mudrost. Mi smo sahibije ovog prostora, ali također i sahibije jedni drugima. Ovdje smo se rodili, ovdje živimo i ovdje umiremo, osim ako Dragi Allah ne odredi drugačije.   Ovaj prostor nas povezuje, imenuje i određuje.  Bježanja iz svog vatana je bježanje od sebe. Samo smo u ovdje svoji i samo smo ovdje na svom. Naša japija je iz ovog topraka, tj. iz ove zemlje.  
    Naš drugi dom, pored naše zemlje, jeste jezik, kojim govorimo. On je također naš vatan, kojem pripadamo i iz kojeg dolazimo. Nijedan jezik pa ni ovaj naš nije bezličan. U jeziku se duhovnost jednog naroda manifestira i pomoći njega se artikulira. Stoga kada pročitate knjige naših alima pisane bosanskim jeziku prije sto i više godina vidjet ćete jezik koji ima svoju orginalnost, toplinu, mehkoću, duhovnost i čistotu.  
  • Bosanski muslimani su svoju čistu vjeru živjeli i u prostoru i u jeziku. Stoga, i ovaj prostor i naš jezik nisu bezlični. U njima se islam u svoj svojoj punini i čistoti živio, prakticirao i smirivao. Ovdje se stoljećima učio Kur’an, ezani odjekivali, dovišta posjećivala, djeca s abdestom harfove učila. Ovdje su brojni iskreni nijetovi podizali hajrate, zbog kojih se ne mogu ugasiti, ovdje su šehidski kaburovi na svim kapijama i prilazima.   
  • Stoga, budimo prave sahibije svoga vatana. Tražimo sve te Allahove znakove, sve te čuvare i ljepote ove zemlje. Ta svijest budi duboko poštivanje. Tada se vjera u srcu smiruje a u djelu upotpunjuje. 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter