Glavni imam održao hutbu u Istiqlal džamiji: Zaštićeni mjeseci su vrijeme našeg smirivanja, propitivanja i sazrijevanja

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić svoju prvu hutbu u svojstvu glavnog imama održao je u Istiqlal džamiji, centralnoj džamiji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

U hutbi je istakao na važnost formiranja jasne svijesti o zaštićenim ili zabranjenim mjesecima kao i o neophodnom oprezu da se u njima ne učini neki prijestup ili greška.

U suri Et-Tevbe Uzvišeni Allah kaže:

„Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite! A borite se protiv svih mnogobožaca, kao što se oni svi bore protiv vas; i znajte da je Allah na strani onih koji se Allaha boje i grijeha klone.“

Tri mjeseca koja su pred nama (zu-l-ka’de, zu-l-hidže i muharrem) posebno su vrijeme.  U ovom periodu u kojem smo i koji je pred nama dočekat ćemo i mubarek dane Kurban bajrama. Stoga, ovo su dani ili periodi našeg smirivanja, propitivanja i sazrijevanja, istakao je dr. Velić.

U nastavku hutbe, glavni imam je uputio sljedećih nekoliko smjernica i preporuka.

–          Jedino sigurno mjesto za muslimana je saff. Čovjek izvan saffa je gubitnik i nesretnik. Dolazak u džemat i saff naš je način i doprinos rješavanju problema.

 –          Naša vjera je mir. Stoga, u našim saffovima mora biti mir. U suri El-Bekare Uzvišeni Allah kaže: „O vi koji vjerujete uđite u mir, potpuno!“ Naš Stvoritelj je Mir – Es-Selam, tj. Izvor mira. Kada u svom srcu osjetimo mir, mi smo pronašli vjeru u sebi. Svi propisi islama od namaza, posta, zekata, hadždža, itd. imaju za cilj da smire čovjeka. Džamije su kuće mira. Stoga, ako danas u namazu osjetimo mir, to je znak da nam je namaz kabul i da je ova današnja džuma naša. 

 –          Biti musliman znači biti slobodan. Biti slobodan znači ispuniti srce vjerom u Jednog Boga iznutra, a biti pokoran samo Jednom Bogu i od Njega pomoć tražiti je sloboda izvana.  

 Na kraju hutbe glavni imam je pozvao vjernike da budu oprezni i da govore ono što je dobro i lijepo, a posebno u ovim zaštićenim mjesecima.

Sve što govorimo i javno radimo mi zapravo pokazujemo svoju vjeru. Stoga, vodimo računa o svakom svom postupku i svakoj riječi koju javno govorimo, zaključio je dr. Velić u svojoj hutbi u Istiqlal džamiji. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter