Glavni imam održao hutbu u Istiklal džamiji: Ovo je za nas najdragocjenije i najvažnije životno vrijeme

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić održao je 23. aprila 2021. godine drugu ramazansku hutbu u Istiklal džamiji.

Na početku hutbe glavni imam je poselamio prisutne u ime Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i pohvalio aktivnosti i brigu imama, džemata i džematskog odbora o džamiji. Prisutne je pozvao da čuvaju svoje džemate koji u ovome izazovnom vremenu trebaju našu posebnu pažnju.

Naglasivši da je ovo druga džuma u mubarek mjesecu ramazanu glavni imam je podsjetio prisutne da smo ispratili prvu trećinu mjeseca ramazana, za koju je Božiji poslanik Muhammed a.s. rekao da je milost – rahmet, a da smo sinoć ušli u drugu trećinu koja je magfiret ili oprost. Dok se u prvih dvadeset dana čistimo od malih grijeha, u posljednjoj trećini otklanjamo s naših duša i one duboke i crne mrlje, koje nas najviše muče i proganjaju. 

  • U džennet ljudi mogu ući samo čisti. Stoga su nam izuzetno važni ovi dani, u kojima otvaramo svoje duše i sve te crne niti kidamo. Sve ljutnje koje nas muče puštamo od sebe. Oslobađamo se od svih ljutnji koje i sami nesvjesno proizvodimo, hranimo i čije žrtve nerijetko postajemo. Toga se oslobađamo i svoje duše čistimo. A uspjet će samo onaj ko se očisti, poručio je glavni imam.

Naglasivši da se od nas u ovom vremenu traži traži maksimalna ozbiljnost i budnost poput one u ihramima, jer se nalazimo u danima kada smo u vrhuncima našeg ibadeta, on je pozvao prisutne da budu svjesni svakog kijama, svake sedžde, svakog iftara, svakog sehura, svake kelime u zikru.

  • Ne čekajte neko drugo bolje vrijeme, ne tražite druge prilike, ovo je naše vrijeme i ovo su naše prilike. Ovo je za nas najdragocjenije i najvažnije životno vrijeme. Stoga posvetimo se svakom ramazanskom trenutku kojeg provodimo u itikafu, svakoj minuti koju provodimo sa svojim ukućanima, čekajući iftar i klanjajući zajednički namaz, svakom noćnom namazu. Uživajmo u njima i provedimo ih ibadetu, kazao je na kraju dr. Abdulgafar-ef. Velić.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter