Glavni imam održao hutbu u džematu Šip: Pred nama je vrijeme našeg smirivanja, propitivanja i sazrijevanja

U petak, 19. februara 2021. godine, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić održao je hutbu u džematu Šip.

Na početku hutbe glavni imam je poselamio prisutne u ime Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i pohvalio aktivnosti i brigu imama, džemata i džematskog odbora o džamiji. To se posebno ogleda u njenoj čistoći, urednosti i konstantnom napretku, ali i nizom kvalitetnih aktivnosti kojima se unapređuje vjerski život na ovome području.

Naglasivši da je ovo prva, ili “mlada džuma” u mjesecu redžebu, glavni imam je podsjetio džematlije da se već sedam dana nalazimo u posebno zaštićenom vremenu, vremenu našeg ličnog propitivanja i sazrijevanja.

  • U nekoliko predaja se ovaj mjesec zove “šehrullah” – Allahov mjesec. Mjesec ša’ban koji slijedi naziva se “šehrun-nebijj” – mjesec našeg Pejgambera Muhammeda, a.s. Mubarek ramazan koji slijedi poslije njega naziva se “šehrun-nas” – mjesec svih ljudi. Čovjek može ljepotu ovih mubarek dana prihvatiti onoliko koliko ima širine i ljepote u svome srcu, svojoj duši, kazao je Abdulgafar-ef. Velić

Nisu važne naše pojave nego stanja u kojima se nalazimo. Pazimo u kakvom stanju dočekujemo sutrašnji dan, u kakvom stanju dočekujemo ramazan, u kakvom stanju će nas zadesiti smrt ili u kakvom stanju izlazimo pred svoga Gospodara.

  • Kad čovjek učini tevbu on postaje slobodan, a da bi je učinio mora izaći iz stanja ega i u njega se nikada više ne vratiti, poručio je glavni imam.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter