Glavni imam na tradicionalnom mevludu u džematu Kijevo

U subotu 22. juna 2019. godine glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić posjetio je džemat Kijevo, gdje je učestvovao na tradicionalnom mevludu u ovom džematu.

Mevludski program je izvela grupa sarajevskih imama nakon podne-namaza, a glavni imam se prisutnima obratio prigodnim vazu-nasihatom u kojem je govorio o sistemu vrijednosti kod ljudi.

Džemat ”Kijevo”, je od Sarajeva udaljen oko 12 kilometara. Džemat sada čini 180 domaćinstava dok ih je neposredno pred početak agresije na BiH bilo 200. Džamija je prema dostupnim informacijama prvi put sagrađena 1571. godine, potom je više puta obnavljana. Značajniju obnovu je imala 1971., kada je skoro u potpunosti renovirana, da bi kasnije u toku agresije bila spaljena i porušena do temelja, kao i kompletno naselje Kijevo.

Poslije završetka agresije na BiH njene džematlije kreću u njenu ponovnu izgradnju uporedo sa povratkom i popravljanjem vlastitih domova. Bitno je napomenuti da je i povratak i obnova porodičnih domova ali i same džamije tekao vrlo sporo, ali su džematlije džamije ”Kijevo” uspjeli u ljeto 2007. godine, upriličiti svečano otvorenje obnovljene džamije.

U džamiji se sada održava mektebska pouka subotom i nedjeljom i obavlja se džuma-namaz. Imami džamata su bili Ramo-ef. Novalić, Ishak-ef. Alešević, Musić-ef. Muzafer, Husein-ef. Čorbo a sadašnji imam je Muamer-ef. Kozica. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter