Glavni imam MIZ Travnik mr. Salih-ef. Indžić gostovao u džematu Vlakovo

U subotu 30. marta poslije akšam-namaza u džematu Vlakovo u povodu obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-mi’radža gostovao je glavni imam MIZ Travnik mr. Salih-ef. Indžić koji je u nadahnutoj prezentaciji podsjetio na metode Poslanika a.s. u radu sa njegovim ashabima - prijateljima. Prezentacija pod naslovom "Poslanik a.s. pita, ashabi odgovaraju" imala je za cilj ukazati na način na koji je Muhammed a.s. privlačio pažnju ashaba, ponekad i retoričkim pitanjima, te tako izazvao njihovu znatiželju i potakao interes za problem na koji želi ukazati.

U subotu 30. marta poslije akšam-namaza u džematu Vlakovo u povodu obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-mi’radža gostovao je glavni imam MIZ Travnik mr. Salih-ef. Indžić koji je u nadahnutoj prezentaciji podsjetio na metode Poslanika a.s. u radu sa njegovim ashabima – prijateljima.

Prezentacija pod naslovom “Poslanik a.s. pita, ashabi odgovaraju” imala je za cilj ukazati na način na koji je Muhammed a.s. privlačio pažnju ashaba, ponekad i retoričkim pitanjima, te tako izazvao njihovu znatiželju i potakao interes za problem na koji želi ukazati. Ponekad su ashabi na odredjene pojave gledali dunjalučkim očima, ali ih je Poslanik a.s. uvijek upućivao na ahiretsku perspektivu iz koje vjernik posmatra svoje dunjalučko okruženje.

Tako su ashabi na njegovo pitanje o tome ko je po njihovom mišljenju bankrot odgovorili sa dunjalučke strane na ispravan način, ali kada prosuđujemo ahiretskim mjerilima uviđamo da je bankrot, ne onaj koji nema dinara ili dirhema, nego onaj ko Sudnji dan dočeka sa namazom, postom i dobrim djelima, ali je drugima činio zlo pa će im kao odšteta biti ustupljena njegova dobra djela a u slučaju da ih ne bude dovoljno, na njega će biti natovarena zla djela ljudi koje je oštetio.

Program su upotpunili mladi džemata učenjem ilahija i Kur’ana a nakon programa upriličeno je druženje sa gostima u džematskim prostorijama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter