Glavni imam doc. dr. hafiz Kenan Musić švedskoj princezi Victoriji i princu Danielu predstavio vjerski život u Gazi Husrev-begovoj džamiji i gradu Sarajevu

Švedska princeza i prestolonasljednica Victoria, njen muž princ Daniel od Švedske, kao i potpredsjednica Vlade i ministrica za okoliš i klimu Isabella Lövin borave u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Kraljevski par obišao je danas centar Sarajeva s gradonačelnikom Abdulahom Skakom i njegovom suprugom Majdom Skakom. Tokom obilaska posjetili su katoličku Katedralu Srca Isusova, Gazi Husrev-begovu džamiju, Staru pravoslavnu crkvu i staru Sinagogu koja je pretvorena u Muzej Jevreja u BiH, kao i Vijećnicu.

Delegaciju su dočekali predstavnici tih vjerskih zajednica i upoznali ih s bogomoljama te su im prenijeli nekoliko informacija o ljudima koji tu dolaze na vjersku službu.

Delegaciju je ispred Gazi Husrev-begove džamije dočekao glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić. Glavni imam se ovom prilikom zahvalio princezi Victoriji i princu Danielu na posjeti i zanimanju za BiH u ime Reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića i Rijaseta IZ u BiH. Dr. Musić je pojasnio gostima da je 1529. godine najprije sagrađen Imaret i dovedena voda u grad Sarajevo, nakon čega je dvije godine poslije sagrađena džamija, dok je šest godina iza izgrađena i medresa, kao tri temelja na kojima počiva i savremena evropska zajednica, a to je socijalna pravda i osjetljivost, sloboda vjere i uvjerenja te obrazovanje.

Susretu u Gazi Husrev-begovoj džamiji prisustvovao je i gradonačelnik g. Skaka sa suprugom te mutevelija Gazi Husrev-begovog vakuga g. Mustafa Vatrenjak.

Kako je najavljeno, svrha posjete Bosni i Hercegovini je da se ojačaju već dobri odnosi između dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter