Glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić primio NJ.E. dr. Reinout Vosa, holandskog ambasadora u BiH

U prostorijama Vjersko-prosvjetne službe, glavni imam je  03.10.2019. godine primio NJ.E. dr. Reinout Vosa, holandskog ambasadora u BiH. Ambasador Vos je zahvalio na prilici da se sastanu i razgovaraju o mnogim temama koje interesuju ne samo građane BiH nego i EU, poput ljudskih prava, potrebe međusobnog razumijevanja i otvorenog dijaloga.

Glavni imam dr. Musić se zahvalio na posjeti i upoznao ambasadora sa strukturom Medžlisa, projektima na kojima se radi kao i organizacijom Islamske zajednice u cjelini. Naglasio je da je organizacija IZ kroz njene institucije, te da je tradicija bosanskohercegovačkih muslimana u promicanju dobra, radu na dobrobiti društva u cjelini, kao i prihvatanju  različitosti koje su dio našeg društvenog identiteta.

U razgovoru je bilo riječi i o razumijevanja Islama, muslimana i nekih pojmova,  danas u Europi. Saradnja Institucija EU i IZ je potrebna radi izazova pogrešnih razumijevanja islama i predstavljanja muslimana u cjelini. Jako dobar primjer jesu bošnjački džemati u dijaspori, kao i dijaspora u cjelini koja se organizira kroz džemate IZ u dijaspori, a jako su vrijedni članovi društva u kojima žive i doprinose boljem razumijevanju islama u cjelini.

Glavni imam je naglasio da će IZ kroz svoje redovne aktivnosti (Mekteb, Mreža mladih, edukacija) raditi na promicanju univerzalnih vrijednosti koje vode boljem društvu, odgoju budućih generacija i prevenciji lošeg i pogrešnog razumijevanja vjere. Kao građanima Europe to nam je i zajednička zadaća – poruka je ambasadora dr. Vosa i glavnog imama dr. Musića.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter