Gazi Husrev-begova džamija: Svečano otvorena manifestacija “15. Dani o Allahovom poslaniku – Selam, ya Resulallah”

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u srijedu 30. oktobra  poslije jacije-namaza prigodnim programom svečano je otvorena 15. manifestacija “Dani o Allahovom poslaniku – Selam, ya Resulallah”.

Manifestacija, čiji organizator je Medžlis islamske zajednice Sarajevo, trajat će sve do 27. novembra. Manifestacija se organizira povodom obilježavanja rebiu-l-evvela, mjeseca u kojem je rođen Božiji poslanik Muhammed, a. s., a tokom nje će biti organizirana predavanja, druženja, koncerti, izložbe, mevludske svečanosti, promocije knjiga i brojne druge aktivnosti.

Doc. dr. hafiz Kenan-ef.  Musić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, je u obraćanju vjernicima kazao kako 15. put Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizira manifestaciju u mjesecu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

– Tokom ovog lijepog mjeseca rebiu-l-evvela govorit ćemo o tome kakva je blagodat data čovječanstvu kada mu je Allah, dž. š., dao poslanika Muhammeda, a. s. Prošle godine smo posebno razvijali senzibilitet prema siročadima, jetimima, a ove godine želimo posebno da se prisjetimo na naše majke, na žene koje su nas donijele na ovaj svijet, da preispitujemo odnos prema onim ljudima koji su nam činili dobro, a to su najviše činili naše majke i očevi – kazao je hafiz Musić.

Nakon toga, prisutnim vjernicima predavanje je održao ugledni učenjak iz Sirije, šejh Muhammed Ratib en-Nabulsi, koji je nadahnuto govorio o Poslaniku a.s. i porukama iz njegovog života.Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovali su muftija sarajevski prof. dr Enes-ef. Ljevaković, koji je 15. manifestaciju i svečano proglasio otvorenom, ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u Sarajevu Hasan Atli i brojni drugi vjernici i vjernice. Svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji su svojim glasovima uljepšali članovi Hora MIZ Sarajevo.

Ciljevi manifestacije “Dani o Allahovom poslaniku – Selam, ya Resulallah” su predstavljanje života Božijeg poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promocija islamske umjetnosti s posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, probuditi najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju socijalne osjetljivosti prema različitim kategorijama društva i boljem odnosu prema roditeljima.

Tokom trajanja manifestacije bit će organizirane mevludske svečanosti, a centralni mevlud Rijaseta IZ u BiH bit će održan 9. novembra u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Potom će biti održan i niz predavanja koja će držati  doktori Munir Drkić, Zehra Alispahić, Nirha Efendić i Enes Durmišević. Planirano je i održavanje izložbe “Muhammed, a. s.” koja će 8. novembra biti otvorena u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, ali i promocija knjige “Muhammed, a. s., u Evropi” (20. novembra u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić).

Za 17. novembar planirano je održavanje Otvorenog mektebskog dana i Susret maturanata mekteba. Manifestaciju će zatvoriti Večer muslimanske duhovnosti koja će 27. novembra biti održana u dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji, uz učešće učača Kur’ana iz nekoliko zemalja te bh. učača ilahija i kasida.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter