Ferhadija džamija: Učenjem mevluda obilježena mubarek noć Lejletu-r-regaib

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, u četvrtak, 04. redžeba 1439. god. po H., odnosno 22. marta 2018. godine, s akšam-namazom, nastupila je prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili kod nas poznata kao Noć želja. Tim povodom, ova mubarek noć je obilježena i u brojnim sarajevskim džamijama, dok je centralna svečanost MIZ Sarajevo održana u Ferhadija džamiji u Sarajevu, gdje su prigodan mevludski program izveli imami MIZ Sarajevo.

Lejletu-r-regaib jedna je od odabranih noći, a po islamskom učenju, predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku. Lejletu-r-regaib je i noć dova, želja i nade i obilježava se uoči prvog petka u mjesecu redžebu.

Istakao je to i glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, koji se u svom vazu nasihatu dotakao značaja četiri sveta mjeseca, među kojima je i redžeb, a u kojima Uzvišeni zahtjeva od vjernika da ne griješe i ne čine zulum i nasilje prema sebi i drugima, jer u suprotnom čovjek zaboravlja Boga dž.š., Časni Kur’an te Poslanika a.s.

Dr. Dautović je pozvao džematlije da ove mjesece provedu u ibadetima, kroz post i dodatne nafile, kako bi i duhovno i tjelesno spremno dočekali mubarek mjesec ramazan. Glavni imam je akcenat također stavio na poslušnost roditeljima, a posebno majci, koja nosi svoje dijete, vehne, doji ga, uzdiže i odgaja, podsjetivši prisutne na želju i veliku žrtvu hazreti Amine.

U islamskom kalendaru, noći Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi’radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur’ana.

Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša’bana su vijesnici nadolazećim danima ramazana.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter