Fatih Žgalj – izvanredan učenik i ponosni mekteblija Lubine džamije

Na nedavno održanom Kantonalnom takmičenju iz fizike za učenike srednjih škola, prvo mjesto sa 84 boda zauzeo je učenik Prve Bošnjačke gimnazije Fatih Žgalj. Ovo je samo nastavak Fatihove izvrsnosti, s obzirom da je on još kao učenik OŠ “Hamdija Kreševljaković” ponio titulu ZLATNI ĐAK, zbog svojih uspjeha. Njegovi profesori i učitelji, među kojima je i njegov muallim mr. Salih-ef. Meštrovac, ističu kako je prvenstveno riječ o učeniku sa izuzetnim karakternim osobinama, vrijednim i predanim radom, uvažavanjem među drugarima i nastavnicima i da zbog toga prvenstveno zaslužuje pijadestal.

Na nedavno održanom Kantonalnom takmičenju iz fizike za učenike srednjih škola, prvo mjesto sa 84 boda zauzeo je učenik Prve Bošnjačke gimnazije Fatih Žgalj. Ovo je samo nastavak Fatihove izvrsnosti, s obzirom da je on još kao učenik OŠ “Hamdija Kreševljaković” ponio titulu ZLATNI ĐAK, zbog svojih uspjeha.

Njegovi profesori i učitelji, među kojima je i njegov muallim mr. Salih-ef. Meštrovac, ističu kako je prvenstveno riječ o učeniku sa izuzetnim karakternim osobinama, vrijednim i predanim radom, uvažavanjem među drugarima i nastavnicima i da zbog toga prvenstveno zaslužuje pijadestal.

Fatih je bio najbolji i najredovniji u mektebu Lubine džamije, te je svoj mekteb predstavljao i na različitim mektebskim takmičenjima. Tome svjedoče i sljedeće Fatihove riječi: “Od samog početka mog odrastanja, uz mene je bio moj muallim mr. Salih ef. Meštrovac, imam Lubine džamije, koji mi je uvijek bio, a i danas je, svijeća vodilja koja me prati, ne samo kroz vjeru, već kroz sve aspekte mog života. Zato, želim uputiti jedno iskreno, ljudsko hvala mom Salih-efendiji za svu njegovu nesebičnu požrtvovanost.”

Prošle godine Fatih je osvojio prvo mjesto iz matematike na općini Stari Grad, o čemu svjedoči i poruka njegovih nastavnika iz osnovne škole, koji su poručili: “Uspjeh u prirodnim i informatičkim naukama, ali i jednaka participacija u kulturno-umjetničkim manifestacijama, talenat kada treba nešto odglumiti, recitovati, javnosti predstaviti ili argumentovano odbraniti, svrstava ga u ličnosti za koje kažemo da su u svom najranijem dobu kompletne i još više. Ako tome dodamo besprijekorno ponašanje i humanost dobijemo model učenika za primjer. Onda i ne čudi činjenica da je odlukom većine članova Nastavničkog vijeća OŠ “Hamdija Kreševljaković” izabran za najizvrsnijeg učenika.”

Ovaj učenik je najbolji u svemu čega se prihvati. Kao učenik osnovne škole bio je najbolji u matematici, informatici, fizici, geografiji i engleskom jeziku. Fatih Žgalj osvojio je sva općinska takmičenja iz navedenih predmeta, a uspjehe je zabilježio i na kantonalnim takmičenjima. Ističe se i drugo mjesto na federalnom takmičenju iz fizike. Fatih upravo fiziku ističe kao najveću ljubav: „I pored toga što mi jako dobro idu druge nauke, fizika mi je najbliža srcu“ kazao je Fatih, a dokaz tome je i njegov najnoviji uspjeh.

Koliko su Fatihovi uspjesi zapaženi, govori činjenica da je već dobio ponudu za studiranje u Švicarskoj nakon završetka srednje škole: „Moja želja je da nakon završetka školovanja ostanem u svojoj zemlji“, riječi su Fatiha, koji je prošle godine na  Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, povodom Dana Općine Stari Grad, dobio i zahvalnicu općinskog načlenika g. Ibrahima Hadžibajrića.

On je jednostavno ponos svojih roditelja, svoga mekteba i muallima te blago škole – zlatni FATIH ŽGALJ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter