Ekskurzije i posjete Mreža mladih MIZ Sarajevo povratnicima u manji bh. entitet

Lijepe i sunčane aprilske dane Mreže mladih sa područja MIZ Sarajevo su iskoristile da povodom martovske radionice: „Jačanje svijesti o važnosti Zajednice“, odu u različitim pravcima i posjete naše džemate, naše ljude, našu omladinu i našu djecu koji žive i borave na teritoriji entiteta RS.

Tim povodom mladi iz Vogošće i sa Ilidže su, u subotu (14.4.2018.), zajedno putovali u Foču. Tu su uvakufili svoje vrijeme i snagu uzevši učešće u akciji čišćenja vakufske parcele Mehmed-paše Kukavice u prelijepoj Foči. Tom prilikom su obišli kompleks Aladža džamije i Carevu džamiju a potom su se zaputili u Ustikolinu, a zatim i u Goražde. Nakon toga su otišli u Rogaticu gdje su se susreli sa Amel-ef. Kozlićem i sedmoro povratničke djece koja pohađaju mektebsku nastavu u tom gradiću. Tom prilikom, osim što su ih lijepo dočekali, obratila im se prof. dr. Zehra Alispahić i bh. olimpijac Edin Branković.

Istog dan, ali u drugom pravcu, su otišli mladi iz općina Novi Grad, Centar i Novo Sarajevo. Oni su posjetili naše džemate i ljude u Kotor Varoši te sami grad Banja Luku. Tom prilikom imali su priliku družiti se sa mladima u Vrbanjcima i posjetiti mekteb u džematu Hanifići. Posjetili su i područnu školu u Vrbanjcima i upoznali se sa uslovima u kojima se izvodi nastava u ovoj školi, i kako se vodi teška bitka protiv diskriminacije koja je toliko očita u ovom dijelu naše Domovine. Vrijedni domaćini su bili: vjeroučitelj Mirudin-ef. Dugonjić, Nijaz-ef. Duzan, Emir-ef. Bilić i Senaid ef. Terzić kojima se ovom prilikom srdačno zahvaljujemo.

Dvije sedmice poslije, 28.4.2018., omladina sa područja Ilijaša je, također, krenula u pravcu Semberije. Na tom putu posjetili su nanu Fatu Orlović. Zatim su se zaputili dalje i posjetili Divič, gdje im se obratio Mehmed-ef. Tuhčić. Sljedeće odredište bila je Janja gdje su ih dočekali glavni imam Omer-ef. Camić, sekretar Medžlisa i koordinator za omladinu Mujaga-ef. Cifrić, Omer-ef. Jakupović i njihova omladina. A nakon toga su posjetili i Bijeljinu. U Bijeljini su posjetili njihov mektebski centar i Atik džamiju, a tom prilikom im se obratio Mirsad-ef. Okanović. U nastavku svog putovanja svratili su u Tuzlu i posjetili Behram-begovu medresu. Tom prilikom sa Medresom i njenim radom ih je upoznao pomoćnik direktora gosp. Mehmedalija-ef. Čandić. Klanjanjem akšam-namaza završili su svoju posjetu i krenuli svojim kućama. Impresije koje nose s ovog putovanja su pozitivne i zahvaljuju se svim domaćinima što su ih ugostili i učinili ovo putovanje još ljepšim i nezaboravnim.

U ovu posjetu s omladinom iz Ilijaša je trebala ići i omladina iz Starog Grada, ali iz opravdanih razloga nisu bili u prilici, jer su taj dan bili vrijedni  domaćini omladini iz Dijaspore. Bitno je također spomenuti da su:

  • Koordinatori i omladina iz svih Mreža sa područja MIZ Sarajevo zajedno sa ostalim Mrežama sa područja muftijstva sarajevskog posjetili, 19.4.2018., Trebinje i Dubrovnik.

  • Mreža mladih iz Hadžića je izvela po drugi put svoju predstavu: „Ćamil i Lejla“ , ovaj put u Tarčinu.

I na kraju ono što nas posebno raduje i što daje još veći značaj ovim našim ekskurzijama je to što su shodno riječima i pozivu uvaženog reisu-l-uleme Husejin-ef. Kavazovića mladi u skladu sa svojim mogućnostima bili uz naše ljude koji su se vratili na svoje i žive na svome u manjem bh. entitetu. Tom prilikom su ostvarili kontakt i saradnju obećavši i sebi i njima da nikada neće biti sami, da će međusobna saradnja i druženja, ali i briga biti i dalje nastavljena kroz različite zajedničke projkte i aktivnosti.

Poslije prelijepih ekskurzija i druženja Mreža mladih MIZ Sarajevo nastavlja dalje svoj rad sa pripremama za mubarek mjesec ramazan, kroz ekološke aktivnosti (5. i 6. april) i susretom mladih sa područja sarajevskog muftijstva u Domu mladih, Skenderija, 13.4.2018., a nakon toga, ako Bog da, slijede planirane ramazanske aktivnosti.

Dženan-ef. Mahmutović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter