Džematlije i omladina Lubine džamije sa imamom i muallimom džemata posjetili Aladža džamiju

“Putovao sam i u mnoge gradove dohodio, ali ovako mjesto još nisam vidio”, najljepši je zapis koji je o Aladža džamiji u Foči napravio Evlija Čelebija, a koji je stajao zapisan na trijemu Šarene džamije. 

U srijedu 22. maja nakon što smo klanjali ikindiju-namaz u Lubinoj džamiji na Vratnik Mejdanu smo se ukrcali u autobus i sa tekbirima i salavatima krenuli put Istočne Bosne. Prvi cilj je Ustikolina gdje nam je naš dobri hadži Mirsad Brkanić rezervisao iftar, da ga Allah nagradi i dunjalučkim i ahiretskim dobrom što je nahranio putnike postače. Predivan restoran na obali ljepotice Drine koja cijelim tokom u njedrima krije stoljetne priče o ljudskim životima i sudbinama. Nakon iftara akšam smo klanjali u Turhan Emin-begovoj dzamiji, ovu Božiju kuću Emin-beg  dao sagraditi 1448. godine, a više puta stradala je u ratnim vihorima.  Svjedok je istrajnosti, upornosti i snage Bošnjačkog naroda na ovim prostorima, te namaz obavljen u ovoj ljepotici upotounio je ljepotu osjećaja našeg konačnog cilja.

Aladža nas dočeka u svom punom sjaju i ljepoti, razgali dušu i napuni ponosom onako uspravna, čvrsta, stamena, prelijepa i puna vijernika-mještana koje je Aladža svojim uspravljanjem sebi vratila, putnika namjernika koji dolaze diviti se njenoj ljepoti.  Nekoliko imama je već sjedilo u halki oko mihraba, pridružuje im se i naš imam mr. Salih ef. Meštrovac. Dženan ef. Krajišnik, imam ove ljepotice čini ičram kolegama koje dođu u zijaret pa tako i našeg imama počasti da povede zikr. Odjekuju istigfari, odabrane kelime, salavati i a srca samo što svojim ubrzanim otkucajima naglas ne progovore sama one najistančanije dove.

Jaciju i teravih namaz zajedno sa našim imamom predvodilo je nekoliko imama koji su se zatekli te večeri u Šarenoj džamiji te ranolikim bojama svojih glasova uptpunili opis imena ove džamije. Nakon teravih namaza džematski odbor je predao hediju koja će čuvati uspomenu na naš dolazak na jednom od prozora ove ljepotice, buhurdar kojeg je svojom vještinom maksuz za Aladžu napravio naš poznati kazandžija h.Mirsad Brkanić. Posjetu smo završili druženjem sa džematlijama u prostorijama restorana Aladža džamije. Rastajemo se sa Fočom, Aladžom i onim najboljim koji je čuvaju svojim prisustvom. Vraćamo se odakle smo došli sa dovama u srcu. Ja Rabbi čuvaj islam i muslimane na ovim prostorima, čuvaj sve dobre ljude, povećaj ljubav u njihovim srcima a udalji ih od mržnje. Ne dozvoli da više ikada iko bude povrijeđen. Ti si Stvoritelj svih nas!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter