Džemat Nova Breka

Naziv džamije/džemata:

Nova Breka

Ulica:

Ismeta Mujezinovića b.b.

Godina izgradnje:

2001

Imam:

Mustafa-ef. Isaković

Broj domaćinstava/članova džemata:

700 domaćinstava

Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:


E-mail:

Imam džemata:

Mustafa-ef. Isaković

Zasigurno jedna od najljepših džamija u Bosni i Hercegovini, svojom kompozicijom i stilom na koji je urađena, jeste Malezijska džamija koja se nalazi u naselju Nova Breka, u ulici Ismeta Mujezinovića b.b. u Sarajevu. Za sve nas ona prije svega simolozira velikodušan gest Malezijske vlade i dokaz poštovanja prema nama Bošnjacima na ovim prostorima. Naime džemat koji se sada okuplja oko Malezijske džamije je džemat koji je nastao u jeku agresije na našu zemlju Bosnu i Hercegovinu. Jezgro džemata nastalo je u atomskom skloništu u ulici Hamze Orlovića, gdje je i nastala ideja i inicijativa za gradnju džamije.

Pristupilo se svim neophodnim radnjama da bi se stekli uvjeti za izgradnju same džamije. Nakon polaganja kamena temeljca, krenulo se sa izradom detalja u projektu i sakupljanjem odgovrajućih ponuda. Gradnja džamije je počela u decembru 1999. a završena 7. septembra 2001. godine.

Džamija predstavlja jedinstvenu građevinu i poseban stil koji se može zamjetiti na našim prostorima. Unutrašnja dekoracija džamije sa minberom, ulaznim vratima, levhama i ostalim elementima predstavljaju neizmjernu vrijednost džamije.  Do septembra 2004. godine kao imami u ovom džematu bili su angažovani studenti tj. honorarni imami, Juhić-ef Vahidin, Salem-ef.Hurić, a od septembra 2004. godine imenovan je stalni imam Elvedin-ef. Klisura i time je džamija krenula u pravcu potpunog organizovanja vjerskog života u ovom džematu.

Pored pet vakata namaza i džume namaza prisutni su i drugi sadržaji koji obogaćuju cjelokupni vjerski život u ovom džematu. Mektebska nastava se odvija u svom punom kapacitetu. Petkom kada je džuma-namaz džamija bude puna s obzirom da se u blizini nalazi nekoliko javnih ustanova iz kojih radnici dolaze na džumu.Džemat broji oko 700 domaćinstava, a trenutni imam je Mustafa-ef. Isaković.

Galerija slika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn