Džemat Ilidža

Naziv džamije/džemata:

Ilidža

Ulica:

12. mart bb

Godina izgradnje:

2016

Imam:

Resul-ef. Alić

Broj domaćinstava/članova džemata:

1500/500

Predsjednik Džematskog odbora/Mutevelija:

Halil Omerović

E-mail:

Imam džemata:

Resul-ef. Alić

Džemat Ilidža nalazi se na teritoriji općine Ilidža i čini centralni dio općine. Od 1996. vjerske aktivnosti obavljale su se u ruševnim prostorijama nekadašnjeg obdaništa obdaništa u ulici Abdullah ef. Kantamirije 12. Od formiranja džemata postojala je incijativa za izgradnju džamije na Ilidži. 25. augusta 2008. godine postavlja se kamen temeljac za izgradnju džamije.

U mjesecu junu 2016. godine radovi se privode kraju i vjerske aktivnost nastavljaju se u džamiji. Nakon godinu dana, u mjesecu augustu 2017. godine džamija je svečano otvorena uz prisustvog velikog broja vjernika iz svih krajeva BiH. Džamiju na incijativu sadašnjeg imama i džematskog odbora otvorio je dugogodišnji imam džemata Ilidža Enver-ef. Prolaz.

Izgradnja džamije finansirala se najviše uz pomoć Općine Ilidža i sredstvima vakifa iz cijela BiH. Preko 600 Bošnjaka uvakufilo je svoja sredstva za izgradnju Centralne džamije na Ilidži.

Džamija se prostire na više od 400 kvadrata, sa abdesthanom, musafirhanom, apartmanom za muezzine i mektepskom učionicom. Danas se u džematu Ilidža odvija vjerski život u punom kapacitetu, obavlja se beš-vakat, džuma namaz i mektepska nastava. Također se održavaju različite manifestacije, programi i tribine kulturno-vjerskog sadržaja.

Džemat Ilidža broji između 500-600 članova IZ u BiH. Mektepsku nastavu pohađa 240 polaznika, a mekteb džemata Ilidža svrstava se među 10 najboljih mekteba na području MIZ-e Sarajevo.

Imami ovog džemata bili su: Azem-ef. Efendira i Enver-ef. Prolaz. Trenutno dužnost imama, hatiba i muallima obavlja Resul-ef. Alić

Možete nas pratiti putem www.facebook.com/Centralna džamija Ilidža

Galerija slika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn