Džemati Soukbunar i Šanac podržali projekat “Memorijalna šuma 8372” sa 83 sadnice

U četvrtak 12. aprila tekuće 2018. godine džemati Soukbunar i Šanac ponovo su bili zajedno u humanoj akciji. Džematski odbori ova dva džemata su odlučili pružiti punu podršku projektu “Memorijalne šume 8372”, koju je pokrenulo Goraždansko muftijstvo.

Ovim plementim povodom grupa džematlija ova dva džemata posjetila je Goražde i lokalitet Posestra gdje ih je dočekao muftija goraždanski Remzija ef. Pitić. Muftija Pitić je ovom prilikom predstavio projekat “Memorijalna šuma 8372”. Prema njegovim riječima,  na lokalitetu Posestra kod Goražda u toku je realizacija projekta izgradnje kompleksa “Memorijalna šuma 8372”, koji će čuvati sjećanje na genocid u Srebrenici i šehide stradale u ovom gradu i njegovoj okolini.

Projekat su inicirali Goraždansko muftijstvo, općina Goražde i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona, a osim pošumljavanja platoa površine 3,5 hektara, “Memorijalna šuma 8372” sadržava i spomen-obilježje u obliku cvijeta Srebrenice, kao i druge popratne sadržaje.

Učesnici ove hairli akcije bili su posebno oduševljeni rješenjem centralnog platoa, na kojem su, oko Cvijeta Srebrenice, izgrađene i klupe, info-pano, te staze u obliku brojeva 8372, kao i ljepotom samog lokaliteta Posestra. Informacije o cjelokupnom projektu “Memorijalna šume 8372” prisutnima je iznio muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, koji je zajedno sa džematlijama Soukbunara i Šanca i uz profesionalnu pomoć radnika JP Bosansko-podrinjske šume – BPK Goražde zasadio 83 sadnice smrče, jasena i divlje trešnje.

Ove sadnice će trajno podjsećati na genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice, a sredstva su donirali članovi džematskih odbora, odnosno 40 džematlija džemata Soukbunar i 43-oje džematlija i prijatelja džemata Šanac.

Ovom prilikom džematlije Soukbunara i Šanca su posjetili i Kayserija džamiju, kao i samo Goražde – Grad Heroj!

Za realizaciju još jedne u nizu zajedničkih uspješnih akcija ova dva džemata, najzaslužniji su Džematski odbori džemata Soukbunar i Šanac na čelu sa predsjednicima h. Esedom Alijevićem i h. Nurkom Čauševićem i imamima mr. hfz. Maid ef. Ibrahimovićem i Edin ef. Spahićem, kao i svi oni koji su doniravši sredstva za sadnice trajno ugradili sebe u ovu izuzetno značajnu i plemenitu akciju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter