Džemat Teftedarin Do: Brojne ramazanske aktivnosti

Ramazan je mjesec Kur`ana, što potvrđuje i džamijska mukabela koju uče svršenici i svršenice džematskog kursa Kur`ana zajedno sa imamom Adis ef. Sultanović i muallimom Sumejom Sultanović, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Ramazan je takođe mjesec merhameta, tj. dodatne brige o ljudima u džematu, u našoj Zajednici. Da je tako, potvrđuju i aktivnosti koje su sprovedene u džematu Teftedarin do, u prvoj sedmici ovog časnog mjeseca. Naime, početak ramazana je obilježila podjela ramazanskih paketa za socijalno ugrožene i starije (iznemogle) džematlije, koje je na terenu realizirala muallima Sumeja Sultanović u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Islamske zajednice BiH i Medžlisom IZ Sarajevo.

Socijalna osviještenost je došla do izražaja i kroz džematsku aktivnost podjele iftara džematlijama u trećoj životnoj dobi. Ovdje se radi o projektu koji je planiran svake nedjelje u ramazanu i on podrazumijeva da pripadnice Aktiva žena džemata spremaju 50 iftara, koje članovi Mreže mladih džemata dijele džematlijama u prediftarsko vrijeme. Prvi iftari su već podijeljeni 18.04.2021. godine na 50 adresa u džematu.

U nedjelju 18.04.2021. godine, upriličena je prije podne namaza i svečana podjela ramazanskih paketića za učesnike mektebskog projekta „Ramazanske video poruke“. Tom prilikom je uručeno 35 paketića mektebskoj djeci, koje je obezbijedio anonimni donator, kojem se iskreno zahvaljujemo.

U džematu Teftedarin do se nastavljaju mnoge ramazanske aktivnosti na radost sviju, a posebno postača.

S.S/sarajevskimedzlis.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter