Džemat Semizovac: Bogate i raznovrsne aktivnosti ženskog aktivizma

Navršila se godina dana, kako u džematu Semizovac uspješno djeluje ženski aktivizam, koji broji preko 50 žena uključenih u sekcije sufare, učenja Kur'ana i tedžvida te tefsira. Sa sestrama radi pet muallima: Mediha Delić-Lila, kordinator svih aktivnosti, inače nastavnica vjeronauke u OŠ "Porodice ef. Ramić" u Semizovcu. Tu su još Suada Osmanović, Nudžejla Kulo, Fekija Alić i Merima Hajro.

Navršila se godina dana, kako u džematu Semizovac uspješno djeluje ženski aktivizam. Kad smo prošle godine putem hutbe pozvali naše sestre na aktivno druženje, učenje Kur’ana, učenje sufare i širenje znanja o islamu, uključilo se oko trideset  žena, da bi taj broj ubrzo porastao na pedeset.

One sestre koje su učile u Kur’anu, poboljšale su svoje učenje i savladale tedžvid, dok je oko dvadeset sestara savladalo sufaru i sada uče Kur’an a trenutno njih 7-8 uči sufaru. Sa sestrama radi pet muallima: Mediha Delić-Lila, kordinator svih aktivnosti, inače nastavnica vjeronauke u OŠ “Porodice ef. Ramić” u Semizovcu. Tu su još Suada Osmanović, Nudžejla Kulo, Fekija Alić i Merima Hajro.

Kur’an i sufara rade se po grupama, pet dana u sedmici, ponedeljkom je tefsir posljednjih kur’anskih sura, koje polaznice uče napamet, a koji vodi Mediha Delić-Lila. Osim toga, jednom mjesečno imaju druženje svih članica, razmjenu posjeta sa sestrama iz Starog i Novog Ilijaša.

Učesnici ovih programa u džematu Semizovac učestvovale su u mnogim humanitarnim akcijama koje su se  vodile u džematu i šire. Održano je i više tribina na razne teme gdje su gošće bile eminentne profesorice. Više puta ih je posjetila i Adna Zulić, glavna koordinatorica za ženski aktivizam pri Medžlisu IZ-e Sarajevo, te se uvjerila u njihov rad i rezultate.

Molimo Uzvišenog Allaha da ih osnaži, ojača i pomogne na ovom hairli putu kojim idu!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter