Džemat Šanac: Mevlud i ispraćaj u penziju Muharem-ef. Veladžića

U četvrtak 21. novembra tekuće 2019. godine u džematu Šanac upriličena je mevludska svečanost u povodu obilježavanja rođenja posljednjeg Allahovog Poslanika – Muhammeda a.s. Tradicionalno rebiu-l-evvelsku svečanost u ovom džematu izvode polaznici mektebske nastave, koji zaista na poseban način iskažu radost i podsjete na rođenje, život te pouke i poruke Muhammeda a.s. koji je poslan kao milost svjetovima.   

Svečanost je održana poslije jacija-namaza, a dobrodošlicu prisutnim vjernicima i gostima uputio je imam, hatib i muallim džemata Šanac Edin-ef. Spahić. Džematlije koje su prisustvovale ovom mevludu mogle su uživati u porukama koje su im kroz mevlud, ilahije, recitale, ajete i hadise uputile vrijedne mekteblije mekteba Šanac i mekteba Novopazarska.

Specijalni gost ove večeri bio je nedavno penzionisani imam džemata Hrasno Muharem-ef. Veladžić, koji se rado odazvao pozivu Džematskog odbora džemata Šanac. Mutevelija džemata Šanac h. Nurko Čaušević, iskoristio je ovu priliku da zajedno sa imamom Edin-ef. uruči Muharem-ef. poklon i prigodnu levhu povodom njegovog penzionisanja i dugogodišnjeg predanog rada u džematu Hrasno, iz kojeg je nastalo još nekoliko džemata, među kojima je i džemat Šanac, u čijem nastajanju zasluge pripadaju i Muharem-ef. Veladžiću.  H. Čaušević je govorio o besprijekornoj karijeri Muharem-ef. koji je cijelokupni imamski staž proveo u džematu Hrasno, u koji je stigao 15. marta 1980. godine, a pogotovo njegovoj najznačajnijoj ulozi muallima, s obzirom da je Muharem-ef. u mektebu izveo brojne generacije uputivši ih Pravim putem.    

Uvaženi Muharem-ef. se obratio džematlijama govoreći o značaju obilježavanja mevluda, pogotovo sa mlađim naraštajima kod kojih treba izgrađivati ljubav prema Poslaniku a.s., osvrnuvši se i na svoju dugogodišnju imamsku karijeru u kojoj je prema njegovim riječima bilo lijepih i radosnih trenutaka, ali i onih izrazito teških, poput rada u komunističkom periodu i rada u ratnim i poratnim godinama.     

Mevludska svečanost u džematu Šanac okončana je učenjem dove koju je proučio novoimenovani imam, hatib i muallim džemata Hrasno Mehidin-ef. Bešlić. Džematski odbor se zajedno sa vrijednim džematlijkama potrudio da i ova svečanost protekne u najboljem redu uz neizostavno mevludsko šerbe i slatko.   

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter