Džemat Raštelica: Omladinski fond “Hidžra” ujedinio mlade

Džemat Raštelica je jedan od džemata sarajevskog medžlisa, koji se nalazi na području općine Hadžići. Ovaj džemat svakim danom napreduje u svakom pogledu, a za to su najviše zaslužni Džematski odbor ovog džemata te imam, hatib i muallim Muamer ef. Mrkonja.

Posebno se ističu aktivnosti sa omladinom, koje su u posljednje vrijeme dosegle stepen vrlo ozbiljnog djelovanja i organiziranja. Početak ovih aktivnosti obilježen je mjesečnim predavanjima i druženjima sa glavnim imamom dr. Ferid ef. Dautovićem, te ostalim brojnim sarajevskim imamima. Međutim, ono na što su posebno ponosni u uvom džematu, jeste činjenica da se sve aktivnosti već puna četiri mjeseca odvijaju u okviru Omladinskog fonda džemata pod nazivom “Hidžra”, a koji je osnovan upravo u noći Hidžre, kada je održan prvi inicijalni sastanak Upravnog odbora u sazivu od 10 članova.

Cilj ovoga fonda džemata Raštelica je udružiti omladinu, ali i starije sa područja Tarčina i Pazarića, te djelovati u pravcu humanitarnih pomoći, pomaganja studenata i školaraca, pomoći u obezbjeđivanju školske opreme za osnovce, realizacije zajedničkih izleta uz nastavak predavanja i druženja. Ipak glavni cilj fonda je, ako Bog da 2019. godine, realizirati projekat Hadža, gdje će se po Allahovom emeru, obezbijediti sredstva za jednog sretnika, člana fonda, koji će imati čast i priliku obaviti hadž.

Treba spomenuti da je okviru proteklih četiri mjeseca, realizirano sedam vrsta pomoći za ugrožene. Omladinski fond “Hidžra” trenutno broji 119 članova, različitog uzrasta, koji svojim mjesečnim izdvajanjem obezbjeđuju sredstva potrebna za djelovanje fonda i različite akcije koje organizuje ovaj džemat i omladina na čelu sa vrijednim Maumer ef. Mrkonjom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter