Džemat Podlugovi: Ispraćaj nove generacije polaznika Škole sufare i tedžvida za odrasle

U džamiji „Ljepotici“ u Podlugovima održana je svečanost povodom ispraćaja još jedne uspješne generacije polaznika Škole sufare i tedžvida za odrasle a koju su predano više od sedam proteklih mjeseci pohađala 22 polaznika uz budno oko Asmira ef. Salihovića.

Prigodno predavanje održao je ovom prilikom glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović pohvalivši rad i zalaganje i misiju imama džamije u Podlugovima,  kazavši da je najvažnija misija imama poučavanje Kur’anu i islamskom nauku čestitavši svima koji su uspješno završili sufaru i sposobni su sami učiti Kur’an.

-Vi ste uložili svoje vrijeme da biste postigli ovaj uspjeh, a Bogu je najdraže ono djelo koje koje se radi u kontinuitetu pa makar bilo i malo. Vidjet ćete sada koliko je poseban osjećaj kada sami učite Kur’an, Božiji govor, kada razgovarate sa Allahom. Čitali ste prijevod, slušali druge učače, ali sada vi učite i vidjet ćete koliki će bereket biti u životu, u braku što se više budete družili sa Kur’anom, koji je vjerniku najbolji prijatelj što ga nikad neće iznevjeriti, poručio je, između ostalog dr. Dautović.

Asmir ef. Salihović sjetio se u svom obraćanju hadisa koji  govori o sudbini i da mi ne možemo znati šta nam je propisano. Poslanik govori Ibn Abbasu r.a.: „Poučit ću te nekoliko stvari pa ih upamti. Čuvaj Allaha i On će tebe čuvati. Čuvaj Allaha naći ćeš Ga pred sobom. Kad tražiš pomoć, od Allaha traži, a kad utočište tražiš, kod Njega traži i znaj, kada bi se cijelo čovječanstvo sastalo da ti neku korist donesu, ne mogu ti donijeti ništa osim ono što je Allah odredio, i kada bi se svi sastali da ti štetu kakvu učinu, ne mogu ti naštetiti ništa osim ono što je Bog odredio. Pera su uzdignuta i stranice osušene.“ Niko nije mogao znati da će jedan otac poslušati svog petnaestogodišnjeg sina i da će otići iz ratom zahvaćene rodne Bijeljine i to sat vremena prije planirane smrti koju su doživjeli njegove komšije,  te i da će završiti kao imam u nekim Podlugovima u Ilijašu ili da će ova generacija u nekim zrelim godinama učiti arapsko pismo.

–Svake nedjelje poslije akšama u proteklih sedam-osam mjeseci učili smo po jedno slovo iz sufare,  neki i pravila tedžvida. Pored  truda i zalaganja polaznika i učenja razvilo se i lijepo upoznavanje i druženje. Ova generacija bila je jako vrijedna i požrtvovana i treba im zaista čestitati na njihovom uspjehu kazao je Asmir ef. Salihović.

Polaznici Škole sufare i tedžvida  sretni i uzbuđeni govore o svom putu učenja. Najstariji polaznik ima 58 godina, a najmlađa polaznica 18 godina.

-Ja sam u Srebrenici imao trenera karata kod kojeg sam počeo učiti sufaru, on nas je besplatno trenirao a zauzvrat smo morali učiti. Kasnije su život i društvo utjecali da odem u drugom smjeru, ali uvijek sam imao želju da ponovim i kada  sam vidio da  da će biti obuka za odrasle u prijavio sam se  i ne mogu opisati ovaj lijepi osjećaj. Prije smo uživali slušajući druge, posebno kada neko ima lijep glas, a sada možemo sami učiti, družiti se sa Kur’anom svaki dan,  ide i Ramazan pa je i to prilaka da još više vježbamo, kazao je Besim Pitarević.

Mersiha Osmanagić kaže da je učenje Kur’ana ono što je njoj nedostajalo u životu.

-Kao mala sam prešla u Kur’an,  nisam se često družila sa Knjigom i nekako sam to zanemarila. Moje  dijete kad je počelo učiti sufaru  znala sam pokazati, ali kada je već prešla vidjela sam da sam zaboravila  i bila me sramota Allaha i onda kad je ef. pokrenuo kurs prva sam se prijavila. Tada sam shvatila da ja sve to znam samo sam trebala ponoviti i sada  kad odem kući i učim Kur’an sa svojom porodicom i razgovaramo o ajetima ne mogu da vjerujem koliko je to predivan osjećaj, veli Mersiha.

Učenici su se svom efendiji odužili prigodnim poklonom i zahvalnicom,  a uspjeh je na kraju proslavljen tortom koju je napravila jedna od učenica.

Svršenicu su: Besim Pitarević, Adem Zahirović, Razija Mandžić, Muniba Dedić, Mersiha Osmanagić, Adisa Avdagić, Lejla Pašić, Zejna Bećirović, Selvedina Pašić, Ševka Halilović, Ismet Smajlagić, Esad Šabanović, Bego Bećirović, Ferid Mehmedović, Haris Bektić, Aida Špiodić, Ilma Sinanović, Džemila Halilović, Nevzeta Jusić, Amra Silajdžić, Hidajeta Kovačević i Džemo Beganović.

Nermina Durić – Kahvedžić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter