Džemat Otes: Mektebska svečanost i ekološka akcija

Protekli vikend u džematu Otes bio je u znaku svečanih mektebskih ispita i ekološke akcije. U subotu, 27.4.2019. nakon podne-namaza održani su ispiti pred komisijom Medžlisa IZ Sarajevo. Od ukupno  139 učenika upisanih u mekteb na ispitima je bilo 118 učenika od kojih je 40 učilo u Kur’anu,  a 15 ih je završilo sufaru u protekloj godini. Nakon završnih ispita pred komisijom  u nedjelju su održani svečani ispiti za roditelje i džematlije.

Nagrade za vrijedne mekteblije

Dodijeljene su vrijedne nagrade učenicima koji su predstavljali mekteb na mektebskim takmičenjima, najuspješnijim i najredovnijim učenicima iz svake mektebske godine, a svim učenicima mekteba podijeljeni su paketići. Nakon programa u džamiji svečanost je nastavljena u haremu džamije uz raznovrsan sadržaj, igru, druženje i roštilj.

Druženje u haremu džamije u Otesu

Posebno je vrijedno istaći ekološku akciju kojom je obuhvaćeno čišćenje zelenih površina, glavnih ulica i pješačkih puteva u cijelom naselju, čišćenje džamijskog harema i sadnja cvijeća, krečenje munare i zamjena kandilja te temeljito čišćenje džamije pred nastupajući mubarek Ramazan.

Ekološka akcija
Mekteblije u akciji sa svojim muallimom Sabahudin-ef. Botonjićem
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter