Džemat Osjek: Srce vezano za džamiju

„Kada naiđete na jedno drvo od džennetskog drveća, posjedite malo u njegovom hladu i okusite se njegovih plodova“, reče Muhamed a.s., svojim ashabima. Ashabi ga upitaše kako je to moguće ovdje na ovom dunjaluku, a Muhamed a.s., im odgovori: „Kada sretnete učena čovjeka to je isto kao da ste naišli na jedno džennetsko drvo puno plodova.“

Jedno džennetsko drvo puno plodova, lijepo i mirisno živi uz našu džamiju i sebeb je ovog lijepog hajrata. Lijepa osamdesetogodišnja nana Misala dok je imala dobro zdravlje bila je redovna džematlijka naše džamije. Sada zbog zdravlja to nije u prilici, ali svaki ezan presluša na vratima svoje kuće gledajući u džamiju. Nije fizički prisutna ali njeno srce nikad se nije prestalo vezati za džamiju. Kao ni njena dobra djela.

Nana Misala Kuljančić zajedno sa svojom hairli i čestitom djecom učinila je trajno dobro. Finansirala je renoviranje džamijske čajdžinice te kao sadaku nanijjetila za svoje voljene, umrle roditelje rahmetli Aljukić Mehmeda i Haska- hanumu.

Nana Misala me svojim djelima, ponašanjem i slijeđenjem naše lijepe vjere uvijek podsjeti na Allaha. Molim Gospodara da nju i njenu hairli djecu obaspe svakim dobrom ovoga i onoga svijeta.
Kada bi darežljivi znali koliko Allah, Znalac svih tajni, zbog sadake otkloni zla od njih, još bi više udjeljivali.

Dž. Salkić/sarajevskimedzlis.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter