Džemat Osjek: Bogat program u povodu Svjetskog dana hidžaba

U džematu Osjek 01. februara 2019. godine obilježen je Svjetski dan hidžaba te su uručene diplome za 23 hanume i djevojke koje su završile Kurs sufare koji je vodila muallima Dženneta Salkić, a dodijeljeni su i certifikati polaznicama Kursa turskoga jezika koji je vodila vrijedna članica Omladinskog sektora Aida Mujčin. Gošće ovog programa bile su mr. Sabrija Mehmedović, koordinatorica Sektora za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftijstva sarajevskog, načelnica općine Visoko mr. Amra Babić te instruktorica vožnje Džemila Torche.

Kada bi Poslanik a.s. čuo da se u njegovom komšiluku, džematu, dešavaju lijepe prigode učio bi dovu: “Hvala Allahu čijom se milošću lijepo ostvaruje.” Allahovom milošću i blagodatima u džematu Osjek 01. februara 2019. godine obilježen je Svjetski dan hidžaba te su uručene diplome za 23 hanume i djevojke koje su završile Kurs sufare koji je vodila muallima Dženneta Salkić, a dodijeljeni su i certifikati polaznicama Kursa turskoga jezika koji je vodila vrijedna članica Omladinskog sektora Aida Mujčin.

Gošće ovog programa bile su mr. Sabrija Mehmedović, koordinatorica Sektora za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftijstva sarajevskog, načelnica općine Visoko mr. Amra Babić te instruktorica vožnje Džemila Torche. Nakon uvodnog obraćanja muallime Džennete u kojem se zahvalila polaznicama kursa koje su vrijedno radile i dolazile na časove, te svojim džematlijkama Osjećankama koje sa posebnim osjećajem podržavaju rad muallime i maksimalno se zalažu za aktivnosti ženskog aktivizama Muhadžirske džamije.

Nakon obraćanja muallime, prisutnima se obratila mr. Sabrija koja je istakla važnost okupljanja žena u džematu kao nešto najljepše što nam se dešava u džamijama. Navela je hadis u kojem se spominje da se neće okupiti grupa vjernika u Allahovoj kući koja će učiti i podučavati Kur’ an, a da se na njih neće spustiti Allahova milost. „Sve vi koje ste dolazile u džamiju da naučite Kur’an osjetile ste tu Allahovu milost jer ste smirenije, bolje, plemenitije odlazile svojim kućama. Baš onako kako psiholozi objašnjavaju da niste iste ulazile i izlazile iz džamije“, kazala je mr. Mehmedović.

Svoje bogato iskustvo nošenja hidžaba podijelile su načelnica Amra Babić i instruktorica vožnje Džemila Torše te kroz primjere iz njihovog života i rada rekle su da im hidžab ne predstavlja prepreku u poslu kojim se bave, već da njihova mahrama ulijeva povjerenje ljudi. Recitacijama o hidžabu i ilahijama počastila su nas dva mektepska slavuja Rijana Hukara i Amna Gradišić te su uručene diplome i certifikati polaznicama kurseva a druženje je nastavljeno uz poslastice koje su pripremile vrijedne polaznice kurseva džemata Osjek.

Nakon ove manifestacije u našem džematu, Allahovom milošću, polaznica kursa sufare Mirsada Harbaš odlučila je svoj život upotpuniti nošenjem hidžaba.

U ponedjeljak 11. februara nakon časa tedžvida uz prigodan poklon čestitale smo Mirsadi ovaj mubarek. Muallima Dženneta Salkić proučila je dovu. Vladale su posebne emocije. Hvala Allahu čijom se milošću lijepo ostvaruje.

Dženneta Salkić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter