Džemat Mrakovo: 10. godišnjica otvorenja džamije i centralna mevludska svečanost za općinu Ilijaš

„Poslaniče, ružo sreće. Lijek si srcu ranjenome. Pružaš pomoć potrebnome,
Zato plačem, za tim čeznem, u tom gorim“, odjekivala je  džamija u Mrakovu ilahijom „U Medinu pošao bih“  u gorljivoj ljubavi vjernika i sjećanju na Poslanika Muhammeda u mjesecu njegovog rođenja.

U prepunoj džamiji  održana je centralna mevludska svečanost  u okviru 15. Manifestacije „Selam, ya Resulallah“ za područje općine Ilijaš u četvrtak poslije jacija-namaza.  Program su učenjem Kur’ana, ilahija, kasida i mevluda obogatili članovi Hora Medžlisa IZ Sarajevo, Hora Preporod Ilijaš, Madžid Aganhodžić, Hasan Atli iz Turske, hafiz Ammar Bašić i dr.

Imam džamije Mrakovo Amel-ef. Šehović izrazio je zadovoljstvo zbog izuzetne posjećenosti mevludu i obilježavanju mjeseca rođenja Poslanika Muhammeda.

-Drago nam je da je ove godine centralna mevludska svečanost u džamiji Mrakovo jer i i mi imamo svoju svečanost i 10. godišnjicu  otvorenja džamije Mrakovo i početka rada, otkad se u ovom džematu obavljaju sve redovne aktivnosti, a najvažnija je podučavanje djece i na tome se najviše i radi. Poslanik nam kaže da odgajamo djecu na tri stvari principa – da vole Poslanika, Poslanikovu porodicu i da vole učiti Kur’an, kazao je ovom prilikom Amel-ef.

U svom emotivnom vazu glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić istaknuo je važnost ljubavi prema Allahu i Poslaniku, važnost međusobne ljubavi, pravog prijateljstva, poštenja, zalaganja i borbe za pravdu i bolji život,  slijeđenja prakse Poslanika u svim aspektima života  i bosanske mevludske tradicije koja stotinama godina odgaja i mlade i stare generacije.

-Ljubav u našim srcima je dar od Allaha i ljubav drugih prema nama je dar. Zamislite da uđete u svoju kuću a voljenih nema, zamislite da imate dunjaluk a voljenog nemate. Ne možemo nikome platiti da nas voli. Ako Allaha jedinoga volite mojom stazom hodite – Allah će vas voljeti . Allah voli onog ko slijedi Muhammedovu stazu. Cijeli svijet slijedi ili moćnike ili Poslanike. Oni koji slijedi moćnike gledaju kako da dobije korist. U ovom mjesecu mi se vraćamo svojim vrijednostima, jačamo vezu sa Allahom i svjedočimo Muhammedovo poslanstvo, kazao je, između ostalog, hafiz Musić.

Svečanosti su, pored brojnih građana, prisustvovali, predstavnici MIZ Sarajevo, glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, pomoćnik mr. Malik-ef. Šljivo, profesori te ilijaški imami. Mevlud je završen dovom pomoćnika glavnog imama hafiza Ammara-ef. Bašića.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter