Džemat Lubina džamija: Mreža mladih halvom i osmijehom obradovala džematlije povodom mubarek noći

“Allahumme barik lena fi redžebe, ve ša’bane, ve beligna ramadan!” je dova Muhammeda, a. s., kojom vjernici ulaze u mjesec redžeb i mubarek noć Lejletu-r-regaib.

Prva mubarek noć mjeseca redžeba je Lejletu-r-regaib, nastupa uoči prvog petka u tom mjesecu, a muslimani je obilježavaju u ibadetu.Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Gospodaru.Među muslimanima Balkana izraz učajluci je zajednički naziv za mjesece redžeb, ša’ban i ramazan. U njima se nalaze četiri mubarek noći, Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi’radž Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr.

Ovim povodom aktivisti Mreža mladih Lubine džamije su pripremili hedije, halvu i lijepe poruke, te obišli džematlije na Vratniku. Halvom koja se tradicionalno priprema u muslimanskim kućama za mubarek noći i porukom o značaju ova tri mjeseca izmamili su mnogo osmijeha na licima džematlija.

Imam džemata mr. Salih-ef.Meštrovac ističe da je ponosan na spremnost mladih ovog džemata da svojom brigom i pažnjom doprinose razvoju džemata, te u svakoj situaciji budu sa svojim džematom i džematlijama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter